Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Creşterea yieldurilor în SUA, explicaţii şi consecinţe asupra Bursei româneşti. Milan Pruşan, NN Investment Partners: Nu nivelul este alarmant, ci mai degrabă viteza creşterii din minime

Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Alexandra Matei, Liviu Popescu

19.03.2021, 11:00 312

Cu o creştere de la 0,915% pe an la începutul anului 2021 la 1,74% pe an pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, cu un trend puternic ascendent a doua jumătate a lunii februarie pe fondul „dechiderii“ economiei, randa­mentele bondurilor ameri­cane cu sca­denţa pe 10 ani au pus presiune pe pieţele de acţiuni în contextul în care aceste creşteri erodeză cash flow-urilor companiilor, iar investi­torii îşi mută capitalul, determinând vânzări agresive.

Însă un manager de investiţii al administratorului care are cel mai mare fond de acţiuni din România spune că îngrijorător nu este nivelul la care a ajuns acest randament, respectiv cel mai ridicat nivel din ultimele aproape 14 luni, ci mai degrabă viteza cu care acestea au urcat în ultimele luni. Spre comparaţie în luna octombrie nivelul acestor randamente era de 0,8% pe an, deci la jumătate faţă de nivelul din prezent.

„Nu este alarmant nivelul absolut al costului de împrumut pentru obligaţiu­nile americane la 10 ani, ci mai degrabă viteza cu care s-a ajuns de la anumite minime atinse pe finalul anului trecut, până la acest maxim al ultimului an. Acest lucru a pus o presiune şi pe costurile de împrumut şi pe ţările emergente cum este şi ţara noastră“, spune Milan Pruşan, mana­g-ing partner al NN Investment Partners, la Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

De altfel această creş­tere a yieldurilor ameri­cane s-a reflectat în România în special pe activele fondurilor de pensii private Pilon II, care în februarie 2021 au înregistrat prima scădere după 10 luni consecutive de creştere. Dar cum s-a „adăpostit“ un administrator de investiţii, a cărui strategie este mai activă decât cea a unui administrator de pensii private?

„Din perspectiva fondurilor de obliga­ţiuni, s-a observat o reducere constantă a duratelor. Am ajuns la fina­lul lunii februarie cu o durată de 2,6 ani, ceea ce reprezintă o scădere cu circa 30-40% comparativ cu 3-4 luni în urmă. Poziţionarea trebuie să fie una extrem de agilă, întrucât lucrurile se schimbă de la o lună la alta şi trebuie să fim foarte pragmatici“, spune Milan Pruşan, cel care administrează circa 3,6 mld. lei prin NN Investment Partners.

Din perspectiva fondului de acţiuni Romanian Equity, care a atins peste 830 mil. lei active la final de februarie, Milan Pruşan spune că în prezent are o poziţie care avantajează acest fond. „Mai mult, şi bursele din regiune ne avantajează – expunere mare pe sectorul financiar şi energetic, emitenţi în Polonia, care tranzacţionează şi extrag metale industriale“.

NN Investment Partners a încheiat luna februarie cu active de circa 3,6 mld. lei, plus 4% faţă de începutul acestui an, spune Milan Pruşan. „Luna februarie a fost o lună de creştere pentru noi. Am reuşit să neutralizăm scăderea a valorii portofoliului total – considerând şi fondurile de acţiuni, şi fondurile de obligaţiuni prin prisma creşterii randamentelor pentru titlurile de stat. Suntem cu activele la 4% Ă faţă de finalul lui 2020. Vedem un interes în creştere în rândul investitorilor români pentru fondurile de acţiuni, atât cele cu expunere pe România şi estul Europei, dar şi cele din pieţele globale“.

Pe de altă parte, cu privire la maximul istoric atins pe 16 martie 2021 pentru bursa de la Bucureşti, Milan Pruşan spune că este o surpriză plăcută pentru acest nivel atât de curând după minimele din 2020. „Este o confirmare că evaluările pentru companiile româneşti sunt destul de ridicate. Este o veste bună, care vine şi pe un val de încredere în linie cu evoluţia principalilor indici“.

 

Alte afirmaţii ale lui Milan Pruşan la ZF Deschiderea de Astăzi:

► Bursa de la Bucureşti şi-a demonstrat potenţialul şi investitorii au beneficiat de acest lucru pe tot parcursul anului 2020. Începutul lui 2021 a fost unul destul de solid, chiar dacă unele companii listate au prezentat planuri de dividende mai restrânse. Piaţa a rezistat bine şi nu vedem semne de îngrijorare. Ne-am dori, mai degrabă, o consolidare şi ca lucrurile să devină mai predictibile, pentru că pare că valul trei loveşte destul de tare ţara noastră, iar lucrul acesta trebuie luat în calcul.

► Pe parcursul lunii februarie am observat nişte ajustări mai puternice. Titlurile româneşti cu maturitate la 10 ani în monedă locală s-au tranzacţionat în jurul a 3,5%, destul de mult faţă de minimele atinse cu câteva luni în urmă. Aşadar, performanţa fondurilor cu expunere pe obligaţiuni şi a tuturor portofoliilor ce conţin obligaţiuni au avut de suferit.

► Automat, pe parcursul lunii februarie am observat nişte ajustări mai puternice. Titlurile româneşti cu maturitate la 10 ani în monedă locală s-au tranzacţionat în jurul a 3,5%, destul de mult faţă de minimele atinse cu câteva luni în urmă. Aşadar, performanţa fondurilor cu expunere pe obligaţiuni şi a tuturor portofoliilor ce conţin obligaţiuni au avut de suferit.

► Din fericire, pe parcursul lui martie s-au mai recuperat o parte din aceste scăderi, piaţa se stabilizează, însă această temă a creşterii dobânzilor la nivel global nu a dispărut. Este corelată cu aceste perspective de inflaţie în creştere. Stimulul de 1,9 trilioane de dolari începe să-şi facă simţită prezenţa şi sunt temeri cu privire la acest echilibru între inflaţia din SUA şi nivelul şomajului. Lucrurile nu sunt foarte predictibile şi piaţa americană reacţionează mai degrabă violent la această succesiune de veşti.

► Sunt sectoare de activitate care beneficiază de acest context – financiar, energie. Pe de altă parte, vedem sectorul tehnologic, sector considerat supraevaluat, care suferă şi resimte din plin acest şoc al creşterii costurilor de împrumut. Zona sectoarelor defensive probabil că va avea câteva trimestre mai slabe din perspectiva evoluţiei indicilor.

► Povestea de peste ocean e departe de a fi soluţionată. Piaţa muncii nu dă semne foarte solide de redresare. Se văd îmbunătăţiri în contextul în care vaccinarea funcţionează mai bine peste ocean faţă de Europa şi în contextul în care deschiderile par destul de rapide. Nu va fi un an foarte lin din perspectiva indicilor bursieri.

► Nu suntem luaţi prin surprindere de contextul actual, dar viteza cu care se întâmplă lucrurile este mult mai ridicată faţă de situaţiile din trecut. Pandemia este una excepţională, automat şi pieţele evoluează diferit. Încercăm să ţinem pasul şi să ne mulţumim investitorii.

► Sperăm ca businessurile să continue într-un mod sănătos în 2021, atât din zona sectorului financiar, unde creditarea să fie una eficientă şi să nu crească volumul creditelor neperformante. Sectorul energetic, pe de altă parte, sperăm să beneficieze de creşterea cotaţiilor preţurilor la energie.

► România, ca piaţă de capital, a parcurs bine tot acest episod pandemic şi avem speranţe destul de ridicate pentru trimestrele următoare.

► Creşterea de dobânzi din SUA poate să fie un factor determinant pentru mai multă volatilitate şi anumite scăderi. Mai degrabă din zona externă ar putea veni surprizele negative.

► Investitorii trebuie să-şi păstreze nervii tari pentru lunile următoare. Deşi martie şi aprilie sunt luni bune în general pentru BVB, trebuie să fim pregătiţi şi pentru o altfel de tranzacţionare, trebuie să calibrăm aşteptările cu potenţialul emitenţilor. Sunt sigur că şi în 2021 răbdarea şi atenţia vor răsplăti investitorii care au planuri pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO