Burse - Fonduri mutuale

Eliminarea pragului ar lasa cale libera pentru controlul averii de 1,4 miliarde de euro a SIF-urilor

24.06.2009, 18:35 18

Miza initiativei parlamentare cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri este controlul asupra unei averi de peste 1,4 mld. euro a SIF-urilor, care in conditiile unei concretizari ar da dreptul oricarui investitor, care dispune de resurse suficiente, sa controleze societatile de investitii financiare.

SIF-urile sunt unele dintre cele mai importate plasemente de pe piata de capital, ravnite de investitori atat pentru activele importante pe care le detin in portofoliu dar mai ales pentru faptul ca actionariatul este foarte dispersat si ofera conditiile propice unei preluari rapide.
Totodata SIF-urile sunt de departe cele mai lichide actiuni de pe Bursa, contribuind cu circa 40% la valoarea transferurilor zilnice de pe piata.
SIF-urile au pachete importante la cele mai mari banci din Romania, fiecare detinand cate 6% din actiunile BCR, in jur de 5% din capitalul BRD si unele au participatii la Banca Transilvania.
Totodata, SIF-urile au participatii in sute de companii din aproape toate sectoarele de activitate.
La finele lunii mai, activele nete ale SIF-urilor se ridicau la circa 1,4 mld. euro, insa multe dintre detinerile lor in societati nelistate, cum ar fi BCR, nu pot fi evaluate la valoarea lor reala, de piata, ci inregistrate in contabilitatea lor la valori mult mai mici, astfel ca averea SIF-urilor ar putea fi chiar mai mare.
Desi la finele anului trecut investitorii se temeau ca SIF-urile vor intra in criza de lichiditati, in momentul de fata acestea au lichiditati importante, dupa ce recent si-au vandut participatiile pe care le aveau la Bancpost si pe care au luat in total peste 50 mil. euro. Totodata, SIF-urile vor incasa anul acesta dividende in valoare totala de 60 mil. de euro numai de la BCR si circa 30 de mil. euro pe dividendele primite de la BRD.
 
Care sunt cei mai influenti investitori de la SIF-uri
In prezent, legea nu da dreptul investitorilor sa detina in mod concertat mai mult de 1% din capitalul unei SIF, astfel ca nici un grup de investitori nu ar putea teoretic sa decida soarta acestor societati, chiar daca ultimele alegeri a scos la iveala grupuri care au interese comune si care detin impreuna pachete destul de importante la SIF-uri.
Cel mai mare investitor in SIF-uri ramane omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care controleaza impreuna cu un grup de 35 de firme si persoane fizice circa 9,58% din SIF Oltenia (SIF5), 7,7% din SIF Moldova (SIF2) si 2,06% din SIF Banat-Crisana (SIF1), potrivit raportarilor celor trei SIF-uri.
O parte dintre firmele raportate de SIF Moldova si SIF Oltenia ca actionand in mod concertat cu Catalin Chelu se regasesc si pe lista SIF Transilvania, acestea detinand in total 7,1% din capitalul SIF3.
Un alt grup puternic de actionari este cel grupat in jurul Bancii Transilvania, care detine 12,43% din SIF Banat-Crisana (SIF1).
Fondurile de investitii straine detin si ele participatii semnificative la SIF-uri. Cel mai important este fondul american Broadhurst, condus de Siminel Andrei, care detine participatii de pana la 1,5% la trei SIF-uri.
La SIF Transilvania (SIF3), Broadhurst este raportat ca actionand in mod concertat cu firma Cocor de catre conducerea SIF.
ING Luxemburg, cu 1,43% din SIF Moldova, si Eastern Eagle Fund, cu 1,1% din SIF Transilvania, sunt alti doi investitori straini puternici pe SIF-uri.
Limita de 1% din SIF-uri a fost atinsa si de mai multi oameni de afaceri, precum Octavian Radu, care detine reteaua de librarii Diverta, ce detine 1% din SIF Banat-Crisana si Constantin Fratila, care are 1% din SIF Transilvania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO