Burse - Fonduri mutuale

Electroarges isi multumeste actionarii: da si dividende si actiuni gratuite

Electroarges isi multumeste actionarii: da si dividende si actiuni gratuite
15.04.2009, 00:00 365
Actionarii producatorului de masini si aparate electrocasnice Electroarges (ELGS) au hotarat in cadrul Adunarii Generale de saptamana trecuta acordarea unui dividend net in valoare de 0,02 lei/actiune, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 454.300 de lei (110.000 de euro).
Societatea a decis de asemenea majorarea capitalului social cu suma de 954.000 de lei (231.000 de euro), prin incorporarea unei parti din rezervele proprii. Majorarea se va realiza prin emisiunea unui numar de 9,5 mil. actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, fiecare actionar urmand sa primeasca un titlu gratuit la fiecare doua actiuni detinute.
Pentru acest an, societatea si-a bugetat un profit net de circa 0,8 mil. lei, sub jumatate din profitul realizat anul trecut, de circa 2 mil. lei (0,5 mil. euro). In acelasi timp, afacerile Electroarges sunt prognozate sa scada usor, de la 72,4 mil. lei (19,7 mil. euro) la 70,5 mil. lei.
"Din punctul de vedere al profitabilitatii, sper ca in acest an aceasta sa se ridice la nivelul anului trecut. Pentru acest an am bugetat o scadere nesemnificativa a cifrei de afaceri, mai mult ca atentionare pentru sindicate, sa inteleaga contextul economic in care ne desfasuram activitatea. Estimarea unor afaceri in scadere nu insemna insa disponibilizari in cadrul societatii. S-ar putea sa avem in acest an chiar un deficit de forta de munca si sa fim nevoiti sa facem angajari", spune Ion Gavrila, directorul general al Electroarges.
Conform acestuia, circa 80% din productia societatii este destinata exportului, atat pe plan european, cat si in alte zone, precum Asia sau nordul Africii.
"La nivelul productiei nu cred ca o sa avem parte de o crestere anul acesta. In orice caz, in 2009 ne orientam deja si catre alte piete si incercam sa gasim noi oportunitati pentru desfasurarea activitatii", precizeaza Gavrila. La nivel de investitii, compania si-a bugetat pentru acest an o crestere de peste trei ori a cheltuielilor cu investitiile, de la un nivel de 350.000 de lei (95.000 de euro) la circa 1,3 mil. lei.
"Dorim sa realizam anul acesta in special investitii in sectorul de injectie de mase plastice, care necesita foarte multa apa pentru racire. Practic, instalatia de racire si reciclare in care vrem sa investim ne-ar putea aduce un beneficiu de circa 100.000 de lei, in conditiile in care instalatia ar putea fi folosita pentru incalzire pe timp de iarna. Incalzirea se realizeaza prin consum de gaz metan, iar acest tip de investitie ar scadea costurile", spune Gavrila.
Conform acestuia, societatea va incerca sa atraga o parte din necesarul pentru investitii din fonduri europene.
"Am accesat fondurile europene in ultimii doi ani si putem spune ca avem o echipa specializata pentru acest tip de finantare", spune Gavrila.
Ion Gavrila detine 12,7% din actiunile Electroarges, printre actionarii semnificativi numarandu-se Horia Simu cu 9,5% si Dumitru Tudor cu aproape 6%.
Ultima tranzactie cu titlurile Electroarges s-a perfectat la un pret de 0,575 lei/actiune, capitalizarea societatii ridicandu-se in aceste conditii la circa 11 mil. lei (2,7 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO