Burse - Fonduri mutuale

Electroargeş în era Cătălin Chelu: veniturile şi profitul au crescut, dar acţiunile au scăzut cu 65%

Electroargeş în era Cătălin Chelu: veniturile şi profitul au crescut, dar acţiunile au scăzut cu 65%

Electroargeş în era Cătălin Chelu: veniturile şi profitul au crescut, dar acţiunile au scăzut cu 65%

Autor: Adrian Cojocar

08.05.2011, 23:54 1304

Valoarea de piaţă a producă­to­rului de aspiratoareElectro­ar­­geş Curtea de Argeş (ELGS) s-a redus pe Bursă de treiori de la finele lunii octombrie a anului trecut, moment la care înacţionariatul companiei a intrat omul de afaceri Cătălin Chelu.

Scăderea acţiunilor a venit în contextul în care Chelu nu alansat ofertă de preluare obligatorie, a decis să nu distribuiedividende din profitul realizat în 2010, iar săptămâna trecută aconvocat AGA pentru a aproba majorarea capitalului social.

La finele lui octombrie 2010, două firme controlate de CătălinChelu, Portavon şi Materra Com, ambele din Galaţi, au cumpăratpachete de 29,6%, respectiv 5,8% din acţiunile Electroargeş, înurma unor investiţii care s-au ridicat la circa 13 mil. lei şievaluau compania la circa 37 mil. lei (8,8 mil. euro).

Imediat după tranzacţii, acţiunile ELGS au fost transferate depe RASDAQ la categoria a II-a a BVB, iar după reluareatranzacţionării acestea au scăzut puternic.

Scăderea acţiunilor Electroargeş s-a accentuat în luna martie,după ce omul de afaceri a decis să nu mai distribuie dividende,deşi conducerea societăţii publicase deja pe Bursă convocatorul AGAcare prevedea distribuirea unui dividend brut de 0,1191lei/acţiune. Convocatorul a fost modificat, iar acţiunileElectroargeş s-au prăbuşit pe Bursă cu 30% în câteva zile.

Săptămâna trecută, Chelu a cerut conducerii Electroargeş săconvoace AGA pentru a discuta majorarea capitalului social cu circa5,7 mil. lei, prin aport în numerar. După publicarea convocatoruluipe Bursă, acţiunile au mai pierdut 25% din valoare. Astfel, lapreţul de la finele săptămânii trecute, de 0,459 lei/unitate,producătorul de aspiratoare mai valorează pe Bursă doar 13,1 mil.lei (3,2 mil. euro). Anul trecut a raportat un profit net de 7,6mil. lei (1,8 mil. euro), la afaceri de 104,6 mil. lei (24,5 mil.euro). Pe trimestrul IV, adică după intrarea lui Chelu, afacerilecompaniei au fost în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, iar profitul a fost dublu.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi investitori de pe Bursă. El a fost arestat în noiembrie 2010 pentru că ar fi încercat să-l mituiască pe fostul secretar de stat din Ministerul de Interne Valentin Fătuloiu. Chelu a fost eliberat din arest pe 9 februarie 2011.Înciuda deprecierii considerabile a acţiunilor pe Bursă, CătălinChelu spune că firma merge bine şi vrea să folosească banii atraşiprin majorarea de capital în valoare de 5,7 mil. lei (1,4 mil.euro) pentru achiziţia de noi utilaje de producţie. "Avem contractefoarte bune la export şi este nevoie de utilaje pentru creştereacapacităţii de producţie. Numai anul acesta se preconizează căproducţia va creşte cu 25-30%. De preluarea companiei au fostinteresaţi şi alţi investitori, precum domnul Tudor, şi dacă n-aureuşit şi voiau să dea dividende acum, probabil că vând mai ales cămajorarea de capital vine în contrast cu ce doreau dânşii.Repartizarea de dividende nu este o politică sănătoasă în aceastăperioadă. Societatea trebuie să meargă înainte cu afaceri şi profitîn creştere", a declarat Cătălin Chelu.

El a precizat că a propus ca profitul realizat de Electroargeşanul trecut să fie repartizat pentru investiţii pe piaţa de capitalprin firma de brokeraj Eldainvest ca investiţii alternative şitemporare până la momentul derulării investiţiilor în extindereacapacităţii, despre care spune că nu este un proces de durată. "Amprevăzut investiţii pe piaţa de capital ca alternativă potenţialăşi temporară şi în acţiuni de prim rang precum Fondul Proprietateaşi SIF-uri ca să nu ţinem banii la bancă", a mai spus Chelu.

Dumitru Tudor, care a achiziţionat pachete importante încompanie înainte de intrarea în acţionariat a lui Chelu şi deţineîn prezent circa 12,1% din acţiuni, susţine că majorarea de capitaleste ilegală şi că investitorii vând acţiuni Electroargeş. "Ce seîntâmplă acum în piaţă arată dezamăgirea celor care au crezut căacţiunea Electroargeş este una bună şi de viitor. Vedem că grupullui Chelu aplică metode ca şi la alte societăţi pe care le-apreluat, precum Altur, de a duce valoarea de piaţă sub valoareanominală", este de părere Tudor Dumitru.

"Electroargeş are bani în conturi şi linii de credite pe care nule foloseşte, nu are nevoie de majorare", mai spuneinvestitorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO