Burse - Fonduri mutuale

EFG vede un pret dublu pentru actiunile Comnord

21.11.2007, 18:10 17

Analistii de la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities apreciaza ca participatiile in alte firme detinute de Comnord Bucuresti (COSC) sunt inregistrate in contabilitatea companiei de constructii la o valoare de 35 de ori mai mica decat cea reala, participatii pe care le estimeaza la 225 mil. euro (789 mil. lei), potrivit unui raport de la jumatatea lunii octombrie.
EFG Eurobank indica pentru actiunile Comnord un pret corect de 39,73 lei, de peste doua ori mai ridicat decat cel la care aceste titluri erau cotate la inchiderea sedintei de ieri, de 19,1 lei/actiune. La acest nivel, valoarea de piata a companiei este de 218 mil. euro (764 mil. lei).
Recomandarea analistilor de la societatea de brokeraj are la baza atat valoarea participatiilor "ascunse" din bilantul companiei, cat si potentialul de crestere al firmei de constructii data fiind implicarea acesteia in proiecte ambitioase de dezvoltare imobiliara.
Societatea de brokeraj a comparat indicatorii financiari ai Comnord pe anii urmatori, estimati de analistii de la EFG, cu cei ai altor companii de constructii de pe pietele emergente si piete dezvoltate, analiza de pe urma careia au indicat un pret-tinta pentru actiunile Comnord de 43,04 lei.
De asemenea, EFG Eurobank a realizat o analiza a activitatii Comnord pe baza modelului DCF (Discount Cash Flow), care reprezinta o actualizare in prezent a profiturilor pe care compania le-ar putea aduce in viitor, model din care casa de brokeraj a indicat ca pretul corect pentru titlurile Comnord este de 36,41 lei. La baza modelului DCF, analistii de la EFG au luat in calcul o crestere a activitatii Comnord de 40% pentru anii 2008 si 2009, respectiv 20% pentru urmatorii trei ani. Acestia intrevad o diminuare a marjelor de profit in urmatorii ani ca urmare a cresterii cheltuielilor cu salariile si a celor cu serviciile prestate de terti.
Dupa primele noua luni ale anului 2007, afacerile companiei de constructii s-au majorat cu 78%, pana la 62,1 mil. euro (204,9 mil. lei), iar profitul net a urcat in aceeasi perioada de trei ori, la 7,3 mil. euro (24,2 mil. lei).
Pentru acest an, analisti de la EFG estimeaza ca afacerile Comnord vor atinge 114,8 mil. euro, iar profitul net va avansa la 11,7 mil. euro.
Potrivit societatii de brokeraj, Comnord are in desfasurare lucrari de constructii a caror valoare se ridica la 120 mil. euro, iar conducerea constructorului a dezvaluit faptul ca pana la sfarsitul anului urmeaza sa semneze alte contracte estimate la 110 mil. euro.
Cea mai mare "avere" a Comnord o reprezinta participatia de 50% din Baneasa Residential, pe care analistii EFG au evaluat-o la 226,5 mil. euro pe baza unui model NPV (Net Present Value), model de analiza similar cu cel DCF.
Baneasa Residential este un joint-venture dintre Comnord si Baneasa Investment privind dezvoltarea unui proiect de locuinte in cadrul proiectului Baneasa din nordul Capitalei, una dintre cele mai mari dezvoltari imobiliare din Romania.
"Pentru evaluarea Baneasa Residential am folosit o rata de actualizare de 15%, cifra cu mult peste cea pe care o folosim in mod curent, adica am incercat sa fiu cat mai conservator", a precizat Razvan Lefter, analist la EFG Eurobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO