Burse - Fonduri mutuale

Efectele declaraţiilor Fed: Acţiunile europene, pe cale să încheie cea mai slabă săptămână din noiembrie încoace. Dolarul american atinge minimul ultimelor două luni

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.01.2022, 17:13 787

Acţiunile europene au scăzut din nou vineri, 14 ianuarie, indicele Stoxx 600 suferind cel mai mare declin din noiembrie încoace, în timp ce marii indici bursieri americani au oferit evoluţii mixte la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, într-o perioadă în care investitorii se aşteaptă ca Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor încă din luna martie, notează Reuters.

Acţiunile din Asia au scăzut după de guvernatorul Fed Lael Brainard a devenit cel mai recent membru al băncii centrale americane care a semnalat că Rezerva Federală va mări ratele dobânzilor în prima lună din primăvară.

În SUA, Dow Jones şi S&P 500 scădeau cu 0,5%, respectiv 0,02% la ora 17:05. Nasdaq se aprecia cu 0,5%. Totodată, dolarul a înregistrat scăderi pentru a patra zi la rând, atingând minimul ultimelor două luni.

Mai mulţi membri ai Fed şi-au arătat disponibilitatea de a majora ratele, după ce inflaţia a crescut în 2021 cu 7% de la an la an, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani.

Trendurile „alimentate” de frică au continuat de-a lungul pieţelor europene, iar indicele Stoxx 600 a scăzut cu 1%, depreciindu-se săptămâna aceasta cu 1,3%.

Indicele francez CAC 40 şi DAX 30 din Frankfurt erau pe minus cu 0,9%, respectiv 1% la ora redactării ştirii. La Londra, FTSE 100 afişa un declin de 0,4%, iar FTSE MIB din Milano se deprecia cu 1,3%. Indicele madrilen IBEX scădea cu 0,45%

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, avea un avans de 1,67%.

Indicele global MSC World, care monitorizează evoluţia unor acţiuni din 50 de ţări, scădea cu 0,35%.

„În mod clar, ceea ce se simte acum în pieţe este impactul înăspririi politicilor monetare. De ce aş cumpăra acţiuni growth scumpe, cu profit mic, când banca centrală începe să schimbe politica monetară?”, spune Guillaume Paillat, manager de portofoliu în cadrul grupului britanic Aviva Investors.

Acţiunile tech din SUA marchează cel mai slab început de an de la criza financiară din 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO