Burse - Fonduri mutuale

Economiile pentru pensie ale românilor merg în Germania, Italia, Polonia, Austria. Fondurile de pensii private au 140 mil. € investite în acţiuni străine

Economiile pentru pensie ale românilor merg în...

Autor: Liviu Popescu

20.06.2017, 00:08 2749

Cele şapte fonduri de pensii pri­vate obligatorii, care adminis­trează banii de pensie a şapte mi­lioane de români, aveau la finele anului trecut investiţii de 5,88 mi­liarde de lei în acţiuni, din care 644 mil. lei (140 mil. euro) în acţiuni de pe pieţele inter­naţionale.

Fondurile deţineau în decembrie active de 31 mld. lei (6,8 mld. euro), iar cea mai mare parte a investiţiilor sunt în titluri de stat. În mai 2017, activele au urcat cu 14%, la 36 mld. lei.

În acţiuni pe bursa românească merg 5,23 mld. lei. Chiar în aceste zile cei şapte milioane de români care contribuie la fondurile de pensii pilonul II primesc scrisori de la ad­ministratori privind valoarea ac­tivului net individual. Însă în aceste informări nu există şi situaţia detaliată a investiţiilor.

Fondurile de pensii private obli­ga­torii ale Generali (Aripi), Allianz (AZT), BCR, BRD, Metropolitan, NN, Aegon (Vital) au investiţii în acţiuni din străinătate pe burse precum cele din Germania, Italia, Polonia, Austria şi în companii precum Volkswagen, Kruk, Adidas.

„Pentru piaţa locală administratorii de fonduri de pensii au o mai bună înţelegere a emitenţilor şi o mai bună transparenţă. Piaţa locală oferă un randament raportat la riscul asumat net superior celor regionale“, explică Iulius Postolache, director general la Allianz Pensii, care supraveghează banii de pensie a 1,5 milioane de români.

Totuşi şi piaţa locală are unele limite. „Lipsa de lichiditate, concentrarea, numărul redus de emitenţi“, adaugă Postolache.

Plasamentele în acţiuni pe bursa de la Bucureşti cât şi pe bursele externe reprezentau 19% din activele nete totale ale celor şapte fonduri.

În decembrie 2015 ponderea era de 22%, potrivit unui raport al Oraganizaţiei pentru Co­operare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Procentajul este asemănător cu alte state non-OCDE precum Croaţia, Costa Rica, Jamaica şi Zambia. Spre comparaţie în Polonia ponderea era de 82% în decembrie 2015.

Cu banii colectaţi, fondurile de pensii finanţează statul român prin achiziţia de titluri de stat, dar din ce în ce mai mult şi companii (chiar şi private), prin achiziţia de acţiuni şi obligaţiuni.

Investiţiile în acţiuni listate la Bucureşti reprezintă 3,6% din capitalizarea companiilor de la bursa românească, dar analiştii cred că pe viitor se poate ajunge chiar la 10%. De altfel, cea mai importantă mişcare din 2016 a celor şapte fonduri de pensii este că toate au devenit acţionare la MedLife, companie listată în decembrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO