Burse - Fonduri mutuale

După un început puternic de săptămână, pieţele europene de capital încep din nou să scadă. În Marea Britanie, creşterile salariale sunt şterse de ritmul inflaţiei, iar indicele londonez se depreciază cu 0,5%. Declinuri de 1% în Paris şi Frankfurt. La Bucureşti, BET are minus 1,2%

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

18.01.2022, 14:31 552

Pieţele europene de acţiuni au intrat în teritorii negative marţi, 18 ianuarie, după o bună şedinţă de tranzacţionare la început de săptămână, traderii digerând între timp cele mai recente date privind forţa de muncă din Regatul Unit, scrie Yahoo Finance.

La Londra, indicele FTSE 100 se deprecia cu 0,6% la ora publicării ştirii, iar DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris scădeau cu 1%.

Acţiunile din industria minieră s-au dovedit a înregistra cele mai pronunţate declinuri din FTSE, urmate de acţiunile din segmentul tech.

„Pieţele europene au deschis pe minus, tehnologia înregistrând evoluţii negative pe fondul temerilor privind înăsprirea politicilor Fed şi creşterea randamentelor obligaţiunilor, în timp ce titlurile britanice de stat pe 10 ani au atins maximul ultimelor trei luni, iar bondurile guvernamentale din Germania pe 10 ani au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2019”, spune Victoria Scholar, şeful diviziei de investiţii din cadrul furnizorului de informaţii Interactive Investor.

Nici ceilalţi indici majori din Europa nu au oferit evoluţii pozitive: FTSE MIB, indicele bursei din Milano, era pe minus cu aproape 0,9% la ora 14:30, iar IBEX 35 din Madrid suferea un declin de 0,5%, conform MarketWatch. Indicele pan-european Stoxx 600 scădea cu 1,1%.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET înregistra un minus de 1,16%. Ieri, bursa locală a mers contrar celor europene şi a marcat astfel cea mai slabă şedinţă din ultimele două luni, cu un BET în scădere cu 1,5%.

„FTSE se tranzacţionează în scădere după un început puternic al săptămânii, închizând sesiunea de luni la cel mai înalt nivel din ianuarie 2020”, explică Scholar.

Dinamica a venit după ce creşterile salariale din Regatul Unit s-au plasat în spatele inflaţiei în luna noiembrie, muncitorii confruntându-se cu un grad tot mai mare al costurilor de trai. Potrivit celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică din UK, media câştigurilor reale săptămânale a scăzut în noiembrie pentru prima dată din iulie 2020. Media salarială, incluzând aici şi bonusurile, a crescut cu 4,2% în intervalul septembrie-noiembrie, în timp ce media salarială fără bonusuri a înregistrat un avans de 3,8%.

Prin comparaţie, inflaţia a crescut cu 5,1% în noiembrie şi ar putea urca la 6% în primăvară.

De cealaltă parte a Atlanticului, contractele futures pe S&P 500, Nasdaq şi Dow Jones scădeau cu 1%, 1,6%, respectiv 0,7%. În Asia, indicii de referinţă din Shanghai şi Hong Kong înregistrau un plus de 0,8%, respectiv un minus de 0,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO