Burse - Fonduri mutuale

Dramatic, românii au ratat o oportunitate extraordinară. 8 din 10 investitori la Bursă au un portofoliu mediu de 3.900 euro

Raluca Ganea, Investors Club: Putem concluziona că nu lipsa capitalului ţine românii la distanţă de bursă, ci barierele referitoare la educaţie şi percepţie a riscului.

Raluca Ganea, Investors Club: Putem concluziona că nu lipsa capitalului ţine românii la distanţă de bursă, ci barierele referitoare la educaţie şi percepţie a riscului.

Autor: Liviu Popescu

09.09.2019, 00:08 5292

Numărul investitorilor acoperiţi integral de fondul de compensare, adică aceia care au sub 20.000 de euro în conturi, este de 40.700, în timp ce numărul celor cu portofolii peste plafonul de compensare ajunge la 11.850.

Un procent de 76% din inves­titorii de la bursa românească, printre cele mai performante pieţe de capital la nivel mondial prin prisma randa­mentului dividendelor, au un portofoliu mediu de 3.900 de euro, în timp ce 22% au în medie 213.000 de euro în cont, arată cele mai recente date ale Fondului de Compensare a Investi­torilor (FCI).

Restul de circa 2% sunt in­vestitori necom­pensabili, în principal instituţionali.

Prin urmare, 8 din 10 investitori de la bursă au un portofoliu mediu de doar câteva mii de euro, ceea ce dărâmă practic mitul că pentru investiţii pe piaţa de capital este nevoie de o sumă mare de bani mai ales în condiţiile în care valoarea medie a unui depozit la băncile din România este de echivalentul a 2.800 de euro, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). „Putem con­cluziona că nu lipsa capitalului ţine românii la distanţă de bursă, ci barierele referitoare la educaţie şi percepţie a riscului”, spune Raluca Ganea, preşedinte al Investors Club, pentru ZF.

Cele două plasamente - investiţiile la bursă şi depozitele bancare - nu sunt comparabile întrucât prezintă niveluri diferite de risc, însă sistemul bancar din România este mult mai dezvoltat ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) faţă de piaţa de capital, ceea ce în primul rând, spun analiştii, denotă un grad scăzut de educaţie financiară. De altfel, statisticile europene poziţionează România pe ultimul loc la acest capitol.

„La nivel naţional, ponderea populaţiei active care economiseşte şi alege să plaseze economiile în acţiuni ale companiilor listate este mică, practic mai puţin de 1% din populaţie, iar această situaţie este rezultatul lipsei de educaţie pe de o parte şi al percepţiei greşite conform căreia investiţiile pe bursă se adresează doar elitelor sociale“, spune Raluca Ganea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO