Burse - Fonduri mutuale

Doua zile de foc pentru investitori in ajun de iarna

22.11.2007, 17:39 13

Revenirea, sau cel putin stabilizarea preturilor, se lasa asteptata la Bucuresti, unde piata a inregistrat doua zile consecutive cu pierderi de peste 2% pe cei mai importanti indici ai pietei.
Societatile de investitii financiare au cazut ieri in medie cu peste 3%, iar BET a coborat din nou cu 2,1%, stabilindu-se la 8.662 de puncte. BET-FI a inchis la 66.739 de puncte.
Dupa o deschidere ieri pe verde, ordinele mari de vanzare au doborat din nou apetitul cumparatorilor, iar cotatiile au coborat agresiv, mai accentuat in cazul societatilor de investitii financiare. Apropierea inchiderii a adus o calmare a tranzactiilor, volumele scazand atat la vanzare, cat si la cumparare. Finalul a aratat insa ca vanzatorii au inca forta, ultimele pachete inchizand indicii aproape de minimele zilei.
"Cineva preseaza puternic la vanzare, iar cumparatorii au obosit deja. Acum asteapta mai jos. Se vinde puternic si piata este afectata", spune Rares Nilas, director general la BT Securities.
Diferenta fata de caderea de marti a fost ca noua corectie de la Bucuresti a venit in tandem cu o piata rosie in intreaga Europa. Indicii care au inregistrat ieri variatii pozitive pe batranul continent se puteau numara pe degetele de la o mana si acestia se gaseau in piete emergente. La inchiderea editiei, indicele londonez FTSE 100 cadea cu peste 1,5%, iar ATX-ul austriac se prabusea cu 2,7%. Dow Jones Industrial Average deschidea si el pe minus, coborand sub pragul de 13.000 de puncte.
La noi, indicii se afla la minimul ultimelor cinci luni, acestia pierzand toata urcarea furioasa din lunile de vara.
Preturile in cadere au avut insa si un efect pozitiv: sporirea lichiditatii. Vanzarea agresiva a unor pachete importante pe societatile de investitii financiare a dus la aparitia de cumparatori, in conditiile in care si preturile au devenit atractive. Numai ieri pe piata reglementata s-au efectuat tranzactii totale de peste 20 de milioane de euro, ceea ce apropie volumul de valoarea medie a acestui an. In ultimele doua sedinte si-au schimbat proprietarul 2,23% din titlurile SIF Moldova si 1,61% din actiunile SIF Oltenia.
"Nu intrevad o revenire puternica pe termen scurt, dar in acelasi timp nu ma astept la scaderi de aceeasi intensitate. Ceea ce recomandam noi clientilor este un hold pe actualele pozitii", spune Rares Nilas.

Actiunile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 0,62%, pe fondul unui rulaj de circa 1,86 milioane de euro (6,53 mil. lei), al patrulea din piata. Compania investeste pe pietele internationale prin intermediul mai multor fonduri de investitii administrate de banci europene. Valoarea plasamentelor Petrom in fonduri internationale de investitii se ridica la mijlocul anului la putin peste un miliard de lei (peste 300 mil. euro). Reprezentantii companiei spun ca turbulentele de pe pietele internationale nu au avut o influenta majora asupra valorii investitiilor. Petrom a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 661 mil. lei, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au pierdut ieri 3,11%. Titlurile companiei au pierdut in urma majorarii circa jumatate din valoare. Luni a fost ultima zi in care investitorii puteau cumpara titluri Impact pentru a beneficia de actiuni gratuite. Dezvoltatorul imobiliar va realiza o majorare de capital prin distribuirea gratuita a 74 de actiuni la 100 detinute. Compania urmeaza sa incorporeze din rezeve si prime de emisiune suma de 24,4 mil. euro (85 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la un pret de 0,468 lei/actiune, oferind companiei o valoare de piata de circa 266 mil. euro, cu 10 milioane de euro sub valoarea de piata de marti.

Actiunile Turism Felix (TUFE) au pierdut ieri 3,45%. Compania, principalul jucator din turismul balnear, a cumparat luni actiuni la SIF Transilvania si SIF Oltenia, in valoare totala de peste 260.000 mil. euro (0,9 milioane de lei). La finalul saptamanii trecute, societatea cumparase titluri la toate cele cinci SIF-uri de peste 1,1 milioane de euro. Cea mai importanta achizitie de saptamana trecuta a fost un pachet de 450.000 de actiuni SIF Oltenia, in valoare de 530.000 de euro. Turism Felix a obtinut in prima parte a acestui an castiguri semnificative din tranzactionarea titlurilor SIF Transilvania. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 0,84 lei/actiune.

Titlurile Comnord Bucuresti (COSC) au pierdut ieri 9,14%. Analistii de la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities apreciaza ca participatiile in alte firme detinute de Comnord sunt inregistrate in contabilitatea companiei de constructii la o valoare de 35 de ori mai mica decat cea reala, participatii pe care le estimeaza la 225 mil. euro (789 mil. lei). EFG Eurobank indica pentru actiunile Comnord un pret corect de 39,73 lei, de peste doua ori mai ridicat decat cel la care aceste titluri sunt cotate in prezent. La acest nivel, valoarea de piata a companiei este de 218 mil. euro (764 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Comnord s-a perfectat la un pret de 17,9 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol SA (VEGA) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si marti, dupa ce au atins un pret maxim de 0,187 lei/actiune. Compania a obtinut in primele noua luni venituri de 118,04 milioane euro (389,48 milioane lei), in crestere cu 32%, si un profit net de 1,92 milioane lei, dupa pierderile de 4,5 milioane lei din perioada similara a anului trecut. Rompetrol SA a consemnat in intervalul ianuarie-septembrie cheltuieli in crestere cu 28,8%, la 116,9 milioane euro (385,83 milioane lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, a pierdut ieri 1,39%. Ultima tranzactie cu titlurile Vega s-a perfectat ieri la un pret de 0,175 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO