Burse - Fonduri mutuale

Dorin Masca, Carpatica: Se vede o acumulare in piata, in special pe SIF-uri

Dorin Masca, Carpatica: Se vede o acumulare in piata, in special pe SIF-uri
26.03.2009, 18:19 34

Bursa a continuat si ieri seria de sedinte de aprecieri, de data aceasta cu un plus de 3,5% pe BET, in vreme ce societatile financiare au urcat cu 3,1%. Brokerii, care se asteptau la o corectie a pietei in perioada urmatoare, sunt usori surprinsi de evolutia pietei din aceste zile si cred ca bursa trece in continuare printr-o perioada favorabila.

„Intr-adevar se astepta o usoara corectie a pietei in aceste zile, dar vedem ca piata rezista pe cresteri. Insa daca luam in calcul scaderile foarte puternice de la inceputul anului si pana la inceputul acestei luni, nu ma mira o astfel de evolutie a pietei. Trecem printr-o perioada favorabila, in care entuziasmul investitorilor este alimentat de stiri pozitive", a apreciat Dorin Masca, broker in cadrul societatii Carpatica Invest.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere din piata a fost consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 6%, in vreme ce restul SIF-urilor au inregistrat aprecieri medii de 3%.
Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cel mai mic avans din piata la aceasta categorie, de 0,6%, urcand pana la pretul de 0,5 lei/actiune.
Cresteri asemanatoare au inregistrat si actiunile societatilor bancare, cel mai mare avans fiind consemnat de titlurile BRD care au urcat cu aproape 10%, pana la nivelul de 6,8 lei/actiune.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 4,6%, in vreme ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat un avans de 7,5%.
„Se vede o acumulare in piata, pe fondul volumelor tot mai mari, in special pe societatile financiare. Anuntul unei posibile majorari a pragului minim de detinere de la 1% la 5% a facut ca tot mai multi investitori sa-si indrepte atentia catre SIF-uri. De asemenea se apropie si perioada adunarilor generale, iar investitorii se orienteaza catre acumulare pentru o mai buna reprezentare la vot", a adaugat Masca.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la peste 30 mil. lei (7,2 mil. euro), in timp ce volumul de tranzactionare a fost de putin peste 100 de milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au marcat insa aprecieri modeste, de 0,7% si respectiv 2%.
Compania nationala de transport de energie Transelectrica (TEL) a inregistrat cel mai mare declin din sectorul energetic, de 3,8%, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN), societatea nationala de transport de gaze naturale, au urcat cu 1,6%.
Indicele de profil, BET-NG a inregistrat un avans de aproape 1%, urcand astfel la nivelul de 364 de puncte.
„Piata vedem ca ramane imprevizibila, pentru ca nimeni nu cred ca se astepta la aprecieri atat de mari in aceasta perioada. Preturile sunt in continuare foarte jos, ceea ce face majoritatea companiilor extrem de tentante. In ciuda aprecierilor puternice din ultima perioada cred ca sunt unele companii in continuare subevaluate, potrivit ultimelor date financiare. Trebuie avut in vedere insa ca fundamentele macroeconomice nu s-au imbunatatit, iar evolutia bursiera are loc doar pe fondul unui entuziasm al investitorilor. Sa speram ca Bursa reuseste sa anticipeze evolutia corecta a economiei", a incheiat Masca.
Ieri o serie de companii au inchis foarte aproape de limita maxima de variatie, de 15%, printre aceste companii numarandu-se Azomures (AZO), Dafora (DAFR), Biofarm (BIO), Compa (CMP) sau Broker (BRK).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO