Burse - Fonduri mutuale

Doar trei acţiuni alimentează 75% din profitul Berkshire Hathaway, gigantul de investiţii fondat de faimosul investitor Warren Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Eduard Ivanovici

16.07.2021, 00:02 5097

Aproximativ trei sferturi din câştigurile înregistrate anul acesta de fondul de investiţii Berkshire Hathaway îşi au originea în numai trei companii: gigantul tech Apple, instituţia bancară Bank of America şi grupul de servicii financiare American Express, conform unei analize efectuate de Investor’s Business Daily. Valoarea acţiunilor listate în SUA şi deţinute de Berkshire Hathaway, fondat de investitorul în vârstă de 90 de ani Warren Buffett, a crescut cu 37,5 mld. dolari anul acesta. 

Din total, Apple reprezintă 29,4%, Bank of America 25,7% şi American Express 20,6%. Pariurile uriaşe plasate asupra marilor firme americane reprezintă o parte constantă din strategia de investiţii a lui Buffett.

„Mereu am ştiut că businessul ideal este acela care necesită foarte puţin capital şi creşte masiv. Apple, Google, Microsoft şi Facebook reprezintă exemple grozave în acest sens. Apple are 37 de miliarde de dolari în proprietăţi, fabrici şi echipamente. Berkshire are aproximativ 170 de miliarde de dolari, iar ei vor face mult mai mulţi bani decât noi. Apple este o afacere mai bună“, le-a explicat Buffett investitorilor.

Între timp, acţiunile Apple au recâştigat teren de-a lungul ultimelor 30 de zile, atingând noi maxime istorice, fapt ce face din Buffett unul dintre principalii câştigători din urma rezultatelor. Producătorul telefoanelor iPhone reprezintă 43% din acţiunile americane care se regăsesc în portofoliul Berkshire.

Valoarea celor 887 de milioane de acţiuni deţinute de fond a adăugat 11 miliarde de dolari în portofoliul Berkshire, sumă obţinută doar în 2021. Berkshire deţine a treia cea mai mare participaţie la Apple, cu aproape 5% din totalul acţiunilor aflate în circulaţie.

Acţiunile Apple sunt pe plus cu doar 9,4% de la începutul anului până acum, cu mult în spatele mediei indicelui S&P 500 de 16,3%. Totuşi, acţiunile companiei au crescut cu 13% în ultima lună, în timp ce S&P 500 a înregistrat o creştere de sub 3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO