Burse - Fonduri mutuale

Doar blue-chips-urile mai fac rulaje de peste 1 mil. lei

13.09.2007, 17:44 16

Bursa a avut parte ieri de o sedinta linistita, variatiile inregistrate de principalii indici fiind nesemnificative. Volumele, desi in crestere, se mentin totusi scazute, valoarea tranzactiilor cumuland 9,5 mil. euro.
Brokerii spun ca investitorii sunt in expectativa, asteptand ca evolutia de pe pietele externe sa se clarifice.
"Atat timp cat pietele din afara care dau tonul sunt in asteptare, la noi situatia nu ar putea fi alta. 18 septembrie, data la care Fed va decide asupra dobanzii de referinta, ramane insa importanta pentru toate bursele din lu-me", spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere Egnatia Securities.
Investitorii americani, si nu numai, spera intr-o scadere a dobanzii de referinta, decizie care ar putea sa readuca apetitul investitorilor pentru investitiile la bursa, care a fost puternic zdruncinata in ultima perioada de stirile negative de pe piata imobiliara.
"Referitor la criza de pe piata ipotecara din Statele Unite, cred ca este important ca lucrurile sa iasa la supra-fata. Sa se evalueze pierderile bancilor. Sa nu uitam insa ca este vroba doar de un sector si ca economia din America este in continuare puternica", spune Chisu.
Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile Bancii Transilvania, care au stagnat la nivelul pietei, pe un rulaj de 1,4 mil. euro (4,7 mil. lei).
Indicele BET a urcat cu 0,3%, pe fondul cresterilor consemnate de actiunile BRD si Petrom, care au inchis cu un avans de circa 1% fiecare.
Actiunile SIF Oltenia erau in topul rulajelor de pe Bursa, in scadere cu 0,5% pe fondul unor tranzactii ce cumulau 0,9 mil. euro (3,1 mil. lei).
Titlurile Rompetrol Rafinare au pierdut 4%, pe un rulaj totusi scazut, corectia venind mai mult pe finalul sedintei de ieri.
SIF-urile au pierdut in aceeasi zi in medie 0,3%, dupa ce in deschidere consemnau cresteri de circa 1%.
Actiunile Policolor au facut din nou obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 0,85 mil. euro (2,8 mil. lei), cotatia din piata apreciindu-se usor, cu 1,2%. Tot ieri s-a transferat in piata un pachet de peste 17 mil. actiuni Altur Slatina, reprezentand circa 6,3% din capitalul nemajorat al companiei.
Titlurile Mecanica Ceahlau au pierdut peste 5%, in timp ce actiunile Biofarm s-au apreciat cu 2,8%.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat ieri cu 0,4%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 288.000 de euro (954.000 de lei). Societatea a anuntat ca a participat cu aproape 9 mil. euro (29,5 mil. lei) la majorarile de capital derulate de patru companii pe care le are in portofoliu, pe domeniul turismului. Cea mai mare suma, de 4 mil. euro (13,2 mil. lei), a fost investita la compania hoteliera Orizont Turism din Predeal (ORTU), la care SIF Transilvania detine 59,2% din actiuni. De asemenea, SIF a investit 2,6 mil. euro (8,6 mil. lei) la Aro Palace Brasov si 1,77 mil. euro (5,85 mil. lei) la Transilvania Leasing Brasov, companii pe care a anuntat ca le va lista la Bursa in urmatoarele luni.

Actiunile Bancii RomanE de Dezvoltare (BRD) au urcat ieri cu 1,1%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la aproximativ 512.000 de euro (1,70 milioane de lei). Titlurile BRD au facut ieri si obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 664.000 de euro (2,2 milioane de lei). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 27,5 lei/actiune, nivel apropiat de cel de inchidere de ieri, de 27,6 lei/actiune. BRD si Banca Transilvania au fost desemnate de curand de catre Casa de Compensare Bucuresti (CCB) ca banci de decontare pentru operatiunile cu instrumente financiare derivate realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Actiunile Biofarm (BIO) au castigat ieri cu 2,8%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 275.000 de euro (911.000 de lei). Aceste titluri au atins un nou maxim istoric, dupa ce in ultimele saptamani s-au apreciat cu peste 18%. SIF Oltenia (SIF5) s-a numarat in ultima perioada printre cei mai activi cumparatori ai acestor titluri, achizitionand si marti un pachet de 134.600 actiuni Biofarm, la pretul de 0,895 lei/actiune. In aceasta saptamana, SIF Oltenia a mai achizitionat un pachet de peste 373.000 actiuni ale Biofarm. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,915 lei/actiune, nivel cu peste 35% mai ridicat decat cel de la finele anului trecut.

Actiunile producatorului de ceramica Faimar Baia Mare (FMAR) au sarit ieri cu 13%, pe fondul unui rulaj de circa 168.000 de euro (556.000 de lei). Prin intermediul acestor tranzactii s-au transferat circa 23,4% din capitalul companiei. Tranzactiile ridicate cu aceste actiuni vin dupa ce actionarii Faimar au aprobat zilele trecute in cadrul Adunarii Generale vanzarea unui teren situat in Baia Mare, pentru suma de 5,7 mil. euro (18,8 mil. lei). Valoarea de piata a companiei este in prezent de 1,8 mil. euro (6,1 mil. lei). Tot in cadrul aceleiasi intruniri s-a luat decizia imputernicirii conducerii societatii pentru gasirea unui teren in vederea relocarii societatii.

Actiunile BAT Medias (BAME) au crescut ieri cu peste 7%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 164.000 de euro (545.000 de lei). Consiliul de Administratie al companiei care activeaza in industria transportului de marfuri a convocat Adunare Generala pentru jumatatea lunii viitoare, in vederea discutarii majorarii capitalului social cu 2,1 mil. euro (7 mil. lei). Daca actionarii vor aproba majorarea, se vor emite un numar de 2,7 milioane de titluri, iar fiecare actionar va avea dreptul de a subscrie doua actiuni noi la o actiune detinuta anterior, pretul de subscriere fiind de 2,5 lei. Actiunile BAT Medias erau cotate la inchiderea sedintei de ieri la pretul de 53,4 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO