Burse - Fonduri mutuale

Dividendele Alro platesc ratele Vimetco

28.04.2009, 17:47 43

Vimetco, actionarul majoritar al producatorului autohton de aluminiu Alro Slatina (ALR), ce trebuie sa ramburseze anul acesta credite de 580 mil. dolari, are ca principala sursa pentru acoperirea dobanzilor la imprumuturile contractate dividendele pe care le va incasa de la Alro.

Grupul olandez are de platit o datorie esalonata pe cinci ani de 190 mil. dolari, amortizata anual in luna mai, dupa plata dividendelor de la Alro, se arata in raportul anual al firmei. Vimetco a decis si in acest an sa distribuie aproape integral profitul Alro ca dividende, urmand sa incaseze circa 42 mil. euro pentru participatia de 84% pe care o detine.
In 2008, unul dintre cei mai buni ani din ultimul deceniu pentru industria metalurgica, grupul olandez, controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, a inregistrat o pierdere de 144,1 mil. dolari. Aceasta din urma a fost cauzata de devalorizarea fondului de comert al operatiunilor din China, activele achizitionate anul trecut pentru extinderea operatiunilor in aceasta tara coborand mult sub valoarea de piata si provocand pierderi de 215 mil. dolari.
Datoriile nete ale Vimetco au crescut anul trecut cu 40%, pana la 1,12 mld. dolari, dupa ce rusii au investit numai in 2008 circa 480 mil. dolari pentru extinderea operatiunilor din China.
Grupul se confrunta in acest an cu o scadere semnificativa a afacerilor, ca urmare a reducerii cererii si a pretului la profile din aluminiu, fenomen cauzat de criza la nivel mondial. In aceste conditii, este de asteptat ca profitabilitatea grupului sa se mentina scazuta si in 2009.
Profitul Alro a scazut anul trecut cu 44%, la 244,1 mil. lei (66,3 mil. euro), fata de castigul de 436,2 mil. lei din 2007. Afacerile companiei s-au diminuat cu 4%, pana la 1,97 mld. lei (circa 536 mil. euro). Alro si-a bugetat pentru acest an afaceri de doua ori mai mici decat in 2008 si un profit in scadere cu aproape 80%, dupa ce a facut restructurari in urma carora a renuntat la 936 de angajati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO