Burse - Fonduri mutuale

Disputa MJ-MEC privind transferul actiunilor Petrom catre salariati

30.08.2006, 20:18 15

Proiectul de hotarare de guvern care vizeaza transferul pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei este blocat la Ministerul Justitiei (MJ), a declarat ministrul economiei, Codrut Seres, care a adaugat ca au existat "tot felul de reactii de la MJ care "depasesc cadrul legislativ".
Potrivit lui Seres, MJ are o abordare similara si in cazul Daewoo Craiova.
"Ministerul Economiei va trimite astazi (marti - n.r.) o echipa de avocati sa discute cu Ministerul Justitiei pe tema Daewoo. (...) Contractul prin care statul va prelua pachetul majoritar de actiuni la Daewoo de la compania sud-coreeana va fi semnat, sper, miercuri", a spus Seres.
Potrivit proiectului de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, actiunile reprezentand 7,99% din totalul titlurilor Petrom vor fi vandute direct catre salariatii companiei la un pret de 0,2158 lei/actiune, acelasi platit de OMV.
Actiunile vor fi vandute direct catre orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat al Petrom in orice moment in perioada cuprinsa intre data infiintarii SNP (1997) si data transferului dreptului de proprietate (14 decembrie 2004) conform contractului de privatizare incheiat cu investitorul strategic OMV.
Pe de alta parte, Ministerul Justitiei nu isi asuma responsabilitatea pentru avizarea proiectului referitor la vanzarea unor actiuni ale Petrom si arata ca trebuie consultate orga-nizatii sindicale si salariale, in caz contrar exis-tand riscul declansarii unor procese impotriva statului. MJ a restituit Ministerului Economiei proiectul de hotarare a guvernului privind unele masuri pentru vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand pana la 8% din capitalul social al Petrom-Bucuresti, potrivit unor surse guvernamentale, care au precizat ca actul normativ nu a fost avizat.
MJ explica refuzul prin faptul ca proiectul preconizeaza adoptarea unor masuri care vor avea o importanta rezonanta sociala, astfel ca se impune dezbaterea proiectului in Comisia de Dialog Social a Ministerului Economiei si in Consiliul Economic si Social.
Concret, spune MJ, din formularea textelor legale in vigoare rezulta ca legiuitorul nu a facut nici o distinctie, intelegand sa stabileasca dreptul de a achizitiona actiuni in beneficiul "salariatilor", aceasta intentie neputand fi socotita ca ii vizeaza si pe "fostii salariati", pe care, legiuitorul nu i-a avut in vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO