Burse - Fonduri mutuale

Disparitia "efectului Rompetrol" readuce apatia printre investitori

31.08.2007, 17:52 15

Bursa revine la rulaje si volatilitati scazute, dupa ce ieri euforia de pe titlurile societatilor din grupul Rompetrol a disparut, acestea inregistrand scaderi. Rompetrol Rafinare (RRC) a pierdut 8,5%, Rompetrol Well Services 6,6%, iar titlurile rafinariei Vega s-au corectat cu 6,4%.
Valoarea tranzactiilor pe intreaga piata reglementata a cazut la 10 milioane de euro. Segmentul RASDAQ a fost mai activ decat de obicei, aici rulajele depasind 7 milioane de euro.
"A inceput sa treaca 'efectul Rompetrol' care a creat in ultimele sedinte o supralichiditate in piata, pe baza tranzactiilor cu titlurile societatilor listate ale grupului, cu precadere Rompetrol Rafinare Constanta", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Indicele celor mai lichide zece actiuni din piata, BET, a fost tras in jos in ultima sedinta de evolutia negativa inregistrata de actiunile rafinariei. Cu o pondere de 10% in cosul indicelui, acestea urcasera in primele trei zile ale saptamanii cu 43% si atinsesera maximul istoric de 0,141 lei/actiune.
"Ma astept si la Rompetrol Rafinare Constanta la o stabilizare in jurul valorii de 0,13-0,14 lei/actiune pentru urmatoarele sedinte", mai spune Nilas.
Ieri s-au realizat tranzactii in valoare de 3 milioane de euro (10 milioane de lei) numai cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, tranzactionandu-se 75 de milioane de titluri.
Societatile de investitii financiare, desi din nou in primele zece cele mai tranzactionate actiuni din piata, au realizat si ele rulaje scazute, de sub 1 milion de euro fiecare. Indicele BET-FI a pierdut in ultima sedinta 0,76% si a coborat sub pragul de 84.000 de puncte.
"La societatile de investitii financiare, ca de altfel pe intreaga piata, cred ca vom asista la o calmare a situatiei. La cele cinci societati financiare, cel putin, acum in piata nu sunt nici vanzatori, dar nici cumparatori", spune Rares Nilas.
Indicii romanesti raman la stadiul de corelare cu pietele externe, ieri urmarind indeaproape evolutiile de pe cele mai mari Burse de pe batranul continent. Brokerii spun ca volumele destul de scazute din piata, facand abstractie de cele de pe titlurile Rompetrol, se datoreaza si asteptarii pe care o au investitorii in legatura cu pietele mari ale lumii. Evolutia acestora din ultima perioada nu a fost destul de convingatoare, ramanand la o volatilitate ridicata pentru bursele mature.

Titlurile Transelectrica (TEL) au urcat ieri cu 0,23%, dupa ce in debutul sedintei inregistrau un avans de peste 3%. Evolutia emitentului vine dupa ce miercuri compania a implinit un an de cand s-a lansat pe Bursa, prilej cu care directorul general al companiei, Stelian Gal, a anuntat ca se cauta solutii pentru marirea free-floatului societatii. Pe piata se tranzactioneaza acum un pachet de 10% din actiunile Transelectrica, 5% vor fi oferite drept despagubiri personelor expropriate in timpul regimului comunist, iar 15% se afla in portofoliul Fondului Proprietatea. Gal spune ca free-floatul va creste pana la maxim 49% (cu 19%) pentru ca statul vrea sa ramana actionar majoritar la Transelectrica.

Actiunile operatorului portuar Oil Terminal (OIL) s-au corectat ieri puternic dupa ce in aceasta saptamana crescuse cu 18% in trei zile. Evolutia ascendenta a acestor titluri a fost strans legata de stirea vanzarii grupului Rompetrol, spun brokerii. Oil Terminal se afla in relatii comerciale cu Rompetrol Rafinare Constanta, iar nevoia unui terminal petrolier va fi din ce in ce mai acuta in perspectiva primirii unei cantitati importante de materii prime de catre rafinaria din Kazahstan. Investitorii vorbesc si de o posibila preluare a Oil Terminal de catre Rompetrol, dar reprezentantii grupului petrolier nu exclud nici dezvoltarea unui terminal propriu.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Comnord (COSC) au pierdut ieri 3,08%. Compania a anuntat saptamana aceasta achizitia unor terenuri cu o suprafata totala de 62 de hectare in apropiere de Otopeni. Pretul platit de Comnord va fi de 12,5 mil. euro. Dezvoltatorul imobiliar a raportat rezultate in urcare puternica pe primele trei luni ale acestui an fata de perioada similara din 2006. Profitul a crescut de 20 de ori la 1,6 mil. euro (5,3 mil. lei), iar afacerile companiei s-au dublat, de la 6,6 mil. euro (21,7 mil. lei), la 16,2 mil. euro (52,7 mil. lei). Sorin Creteanu este actionar majoritar la Comnord cu 57,4% din actiuni, Naveco Limited detine 33,3%, iar Sterie Tivichi poseda 6,1% din Comnord.

Actiunile combinatului siderurgic Mittal Steel Hunedoara (SIDG) au urcat ieri cu 0,64%. Combinatul a raportat pe primele sase luni ale acestui an un profit in crestere de peste 4 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut la 17,7 milioane de lei. Si afacerile au avansat, mai timid, cu 10,7% pana la 410 mil. lei. Titlurile Mittal Steel Hunedoara au adus investitorilor un profit de 67% fata de inceputul anului, insa pe o lichiditate scazuta. Rulajele scazute sunt pentru combinatul de la Hunedoara o problema in opinia brokerilor. Combinatul este detinut de Mittal Steel Holdings in proportie de peste 86%, SIF Banat Crisana controleaza 11% din companie, iar
free-floatul este de numai 2,37%.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Cominco Bucuresti au urcat ieri cu 2,3%. La sfarsitul primului semestru, compania a raportat afaceri duble fata de aceeasi perioada a anului trecut la 30 de milioane de euro (99,5 milioane de lei). Si profitul a sarit de peste sapte ori si a atins un nivel de 0,4 milioane de euro (1,35 milioane de lei). Cu o saptamana inainte de publicarea rezultatelor mai multi manageri din companie au vandut actiuni in valoare de 1,9 milioane de euro (6,3 milioane de lei). In total ei au transferat 4,3% din capitalul companiei la un pret mediu de 80,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 89 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO