Burse - Fonduri mutuale

Discret, Bursa atinge un noi maxime istorice

20.06.2003, 00:00 13

Fara prea mult zgomot, cei doi indici ai Bursei de Valori Bucuresti au atins ieri noi maxime istorice. Multi dintre brokeri au fost surprinsi de acest nou record pentru ca majoritatea actiunilor s-au transferat ieri la preturi mai mici fata de cotatiile maxime atinse. Este clar insa ca tendinta de la Bursa este una ascendenta. Fata de finalul anului trecut indicele BET a urcat cu 12,4%, iar BET-C cu 11,3%.
Cresterea a fost impulsionata ieri de evolutia actiunilor Petrom si a celor ale Alro, cu ponderi importante in cei doi indici, dar depasirea maximului de la mijlocul lunii ianuarie s-a datorat in mai mare masura cresterii actiunilor Bancii Transilvania. Acestea se tranzactioneaza la un pret superior celui de la inceputul anului, desi de atunci a trecut data de referinta pentru acordarea de actiuni gratuite din profitul pe anul precedent. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile bancii s-a realizat la 3.500 lei/actiune, in crestrere cu 1,4%, dar cele mai multe tranzactii s-au realizat la 3.450 lei/actiune.
Brokerii spun ca ordinele agresive de cumparare ale actiunilor Petrom din sedinta anterioara au constituit un semnal pozitiv pentru multi investitori, astfel ca actiunile companiei au continuat sa creasca. Ultima tranzactie de ieri cu actiuni Petrom s-a realizat la 1.380 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de miercuri.
Actiunile Alro au urcat ieri cu 6,7%, dupa ce actionarul majoritar al companiei a lansat o oferta publica de preluare. Ultimele tranzactii de ieri cu actiuni Alro s-a realizat la 16.000 lei/actiune, fata de 16.130 lei/actiune, pret oferit de casa de comert Marco in cadrul ofertei.
“Evolutia tranzactiilor arata ca majoritatea investitorilor au bani pentru a cumpara actiuni. Este de assteptat ca ascensiunea cotatiilor sa continue, desi ar mai putea aparea corectii negative”, a comentat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CAIB Securities. Intrarea banilor in  piata este pusa de brokeri pe seama dividendelor platite in ultima vreme de o parte din companii, iar unii brokeri sustin ca si investitorii straini au inceput sa fie mai activi pe piata romaneasca.
Actiunile pentru care brokerii se asteapta la cresteri pentru zilele urmatoare sunt aceleasi care au crescut si pana acum. “Companiile petroliere si cele din sectorul farmaceutic au condus in clasamentul cresterilor din ultimele saptamani, si acestea vor fi in continuare principalele castigatoare”, a apreciat  Octavian Dragolea, director de operatiuni la European Securities. “In ceea ce priveste societatile de investitii financiare, investitorii astepta noi informatii privind legea care va reglementa activitatea acestora,” a agaugat el.
Societatile de investitii financiare au ramas si ieri in urma ritmului de crestere de pe piata. Ieri, doar o crestere in ultima parte a sedintei a adus indicele BET-FI la o valoare mai mare fata de cea din ziua anterioara. Cresterea a fost de doar 0,15%, iar valoarea de ieri a indicelui se afla inca departe de maximul atins in luna septembrie a anului trecut.



Carpatica urca cu 16% pe piata RASDAQ
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat ieri una din cele mai mari cresteri de pe piata, 16%, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a depasit un miliard de lei.  Cotatiile au ajuns pana la 21.000 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Cotatia minima de ieri, 17.000 lei/actiune a fost, totusi minimul inregistrat in ultimele 12 luni. Pachetele transfarate ieri reprezinta 0,1% din capitalul bancii.
Cresterea celor doua companii ale grupului Rompetrol listate la Bursa Electronica RASDAQ s-a accelerat ieri si mai mult, pe fondul ordinelor de cumparare tot mai agresive. Actiunile Rafinariei Vega (Rompetrol) au castigat 10,4%, in timp ce titlurile Rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare) au avansat cu aproape 6%.
Actiunile celor doua companii au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei. Actiunile Rompetrol au inregistrat 73 de tranzactii in valoare de 526 milioane de lai, iar cotatiile au urcat pana la 480 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Titlurile Rompetrol Rafinare au ajuns ieri pana la 40.000 lei/actiune, iar ultima operatiune s-a realizat la 39.100 lei/actiune. Valoarea transferurilor cu actiunile companiei petroliere a fost de 378 milioane de lei.
Brokerii spun ca ascensiunea cotatiilor tuturor companiilor din domeniul petrolier, inclusiv cele listate la Bursa, nu este generata de un motiv comun. In cazul Petromidia, de exemplu, au aparut pe piata informatii conform carora aceasta a devenit profitabila in ultimele sase luni si ar putea obtine un profit de 7 milioane de dolari in acest an.
Cresterea pretului actiunilor s-a generalizat ieri si pe piata RASDAQ. Indicele RASDAQ-C al tuturor companiilor listate a urcat cu 0,9% si a ajuns la 1.112,5 puncte, iar RAQ-I, indicele companiilor de la categoria I a castigat 3,6%.
Actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman a inregistrat tranzactii in valoare de 151 milioane de lei. Pretul a ajuna la 22.500 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 2%.
Actiunile companiei de comert cu amanuntul Virdaru Curtea de Arges au continuat ieri sa fie cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 1,2 miliarde de lei. Cotatie nu a depasit nici de aceasta data 100.000 lei/actiune, iar pretul mediu a crescut cu 0,7% fata de ziua anterioara. Ieri s-a reportat si o noua crestere a cotri detinute de SIF Oltenia in capitalul societatii pana la 42%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO