Burse - Fonduri mutuale

Dinu Patriciu a fost achitat în dosarul Rompetrol

Dinu Patriciu a fost achitat în dosarul Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa

29.08.2012, 00:01 190

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, ieri, de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital.

Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în septembrie 2006, în dosarul Rompetrol, pentru manipularea pieţei de capital în cazul tranzacţiilor bursiere derulate pe 7 aprilie 2004 cu ocazia listării pe bursă a acţiunilor Rompetrol Rafinare - Petromidia. La listarea Petromidia s-au derulat tran­zacţii cu aproape 2,2 miliarde de acţiuni, valoarea mare a ordinelor introduse blocând sistemul bursei. Preţul acţiunilor a scăzut până la un minim de 0,0116 lei în primele minute ale şedinţei, preţ la care s-au schimbat pachete mari de acţiuni, după care a urcat până la 0,04 lei la închiderea şedinţei. Tranzacţiile derulate atunci au intrat în atenţia procurorilor, existând suspiciuni că mai mulţi apropiaţi ai lui Dinu Patriciu au cumpărat acţiuni la preţuri stabilite artificial.

Instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Alexandru Bucşă, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol, ziaristul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş, Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Victor Eros şi Paul Miclăuş, foşti membri ai CNVM, şi brokerii Florin Aldea şi Claudiu Simulescu. Decizia de marţi, care nu este definitivă, a fost luată după două amânări ale pronunţării, în 2 şi 20 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO