Burse - Fonduri mutuale

Din nou maxime istorice la Bursa

21.01.2004, 00:00 16

Indicii BET si BET-FI au atins ieri din nou maxime istorice. Cresterea din prima saptamana a anului continua la Bursa, pe baza asteptarilor privind o viitoare scadere a dobanzilor.
Continuarea scaderii dobanzilor, care inseamna de cele mai multe ori cresterea pretului actiunilor cotate este asteptata de investitori de la mijlocul anului trecut. Previziunile pentru acest an indica o noua tendinta descendenta a dobanzilor pentru finalul primului trimestru.
Investitorii evalueaza castigul cu care isi pot vinde actiunile in cazul unei scaderi a castigurilor care se pot obtine pe piata. "Alaturi de faptul ca se apropie datele de referinta pentru dividende, investitorii au inceput sa se gandeasca la nivelul dobanzilor de la finalul anului. Pe piata se mizeaza pe dobanzi de 12-13%," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Banci Transilvania.
Valoarea tranzactiilor de la Bursa s-a situat din nou in jurul nivelului de 1,5 milioane de dolari, conditii in care brokerii spun ca nu este vorba de o crestere speculativa.
Actiunile SIF Moldova si SIF Transilvania s-au numarat ieri printre cele mai tranzactionate de la bursa, cu operatiuni in valoare de aproximativ 6 miliarde de lei. Cele doua actiuni au urcat cu cate 150 de lei fata de preturile anterioare si au incheiat ziua la 3.500 lei/actiune, respectiv 4.750 lei/actiune. Cresterea actiunilor SIF Transilvania a fostr justificata si de faptul ca actiunile societatii fusesera suspendate de la tranzactionare cu o zi inainte, timp in care preturilor celorlalte patru SIF-uri au avansat.
Actiunile Petrom, singurele vedete ale bursei care se afla pe o traiectorie descendenta au atins ieri nivelul de 1.400 lei/actiune. In prima saptamana a anului Petrom se tranzactiona la Bursa la 1.500 lei/actiune. Cotatia de inchidere de ieri a fost de 1.420 lei/actiune, cu 0,7% mai mica fata de cea din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei petroliere a depasit 8 miliarde de lei.
Impact a inregistrat o corectie negativa de 3% si a ajuns la inchdere la 5.150 lei/actiune. La finalul anului trecut, actiunile companiei oscilau in jurul pretului de 4.400 lei/actiue. Capitalizarea bursiera a Impact depaseste 50 milioane de dolari. Valoarea operatiunilor de ieri cu titlurile companiei a fost de 4,6 miliarde de lei.



Piata Rasdaq
Sedinta de marti a Bursei Electronice RASDAQ a fost mai linistita decat cele anterioare atat ca valoare a tranzactiilor, cat si ca variatii ale preturilor. Valoarea operatiunilor a depasit cu putin 7 miliarde de lei.
Tranzactiile mari cu actiunile Argos Cluj a continuat, valoarea transferurilor de actiuni ale societatii ridicandu-se la 2,8 miliarde de lei. Pretul a oscilat pe parcursul celor 20 de tranzactii intre 300.000 si 305.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1%. Argos are ca obiect de activitae producerea de lenjerie de corp si este detinuta in proportie de 60% de salariati, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Moldova, cu un pachet de aproape 10%.
Producatorul de ulei Argus Constanta a pierdut jumatate de procent din pretul actiunilor de la inceputul saptamanii. Tranzactiile de marti, in valoare de 430 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 205.000 si 210.000 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni de la categoria I a pietei au fost cele ale Rompetrol SA (Vega), cu tranzactii in valoare de 761 milioane de lei. Cotatia medie a actiunilor companiei petroliere a ramsa practic neschimbata, dupa ce operatiunile de ieri s-au realizat la preturi cuprinse intre 850 si 880 lei/actiune.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au urcat insa cu 3%, in conditiile in care investitorii se asteapta ca cea mai mare parte a profitului companiei va fi distribuita actionarilor sub forma de dividende. Tranzactiile cu actiuni Socep au totalizat 190 milioane de lei, iar pretul a atins cea mai mare valoare de dupa ultima majorare de capital a companiei, 1.650 lei/actiune.
O crestere chiar mai mare la categoria I a apartinut actiunilor producatorului de tevi Petrotub Roman, care au castigat 8,5% fata de pretul anterior, desi valoarea tranzactiilor a fost relatiov redusa. S-au transferat titluri in valoare de 162 milioane de lei, iar pretul maxim atins ieri a fost 23.500 lei/actiune.
Actiunile companiei de comert international Uzinexport Bucuresti au inregistrat tranzactii in valoare de aproape 400 milioane de lei, iar pretul actiunilor a coborat cu 3%. Cele mai multe dintre operatiunile de ieri s-au realizat la 10.000 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO