Burse - Fonduri mutuale

Din nou maxime istorice

23.07.2004, 00:00 14

Dupa aprecierile importante din ultima perioada inregistrate de actiunile SIF, investitorii au inceput sa-si marcheze profitul, aceste titluri pierzand ieri, in medie, 2,6%.
Toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF ) au incheita sedinta la cotatii inferioare celor de miercuri.  Actiunile SIF Transilvania, Muntenia si Oltenia s-au aflat pe un trend descendent in cea mai mare parte a sedintei. Pierderea cea mai mare de ieri, din grupul SIF - urilor, a apartinut actiunilor SIF Transilvania, cotate la inchidere la 8.850 lei/actiune, in scadere cu peste 3% fata de cotatia precedenta.  Din acest grup de companii, actiunile SIF Transilvania au fost si cele mai tranzactionate titluri, cu transferuri de 9 miliarde lei. In cazul actiunilor SIF Banat - Crisana si Moldova  o presiune la vanzare s-a constatat mai ales la inceputul sedintei, o data cu atingerea unor preturi de 8.500 lei/actiune la Banat - Crisana si 6.700 lei/actiune la Moldova, aparand si ceva mai multe ordine la cumparare care au urcat pretul pana la 8.700 lei/actiune, respectiv 6.800 lei/actiune. Totusi, si in cazul acestor companii, tranzactiile din a doua parte a zilei s-au facut la cotatii sub cele de miercuri. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile SIF Banat - Crisana au pierdut 2,1%, si cele ale SIF Moldova au scazut cu 2,3%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF Banat - Crisana a fost de 6,2 miliarde lei, in timp ce operatiunile cu titluri SIF Moldova au insumat 6,4 miliarde lei.
In timp ce SIF - urile au scazut, actiunile Bancii Transilvania si in mod deosebit cele ale BRD au inregistrat aprecieri, si lichiditatea acestora fiind mai ridicata comparativ cu sedinta precedenta. Actiunile BRD au urcat cu 1,9%, ultimul pret fiind de 27.500 lei/actiune. Tranzactiile cu actiunile BRD au depasit 7,2 miliarde lei.
O presiune la cumparare mai ales in prima parte a sedintei s-a constatat la actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia. Informatiile potrivit carora Amonil previzioneaza ca va incheia anul acesta pe profit, datorita cresterii pretului la ingrasaminte pe piata externa. Initial, compania estimase ca la sfarsitul anului va fi pe pierdere. In primele trei minute de tranzactioanre, actiunile Amonil au urcat cu peste 12% comparativ cu pretul de inchidere de miercuri, pana la un pret maxim de 440 lei/actiune. La acest pret s-au derulat si alte tranzactii in prima parte a sedintei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 420 lei/actiune, in crestere cu 7,7%. Lichiditatea titlurilor a fost de asemenea in crestere, pe un volum de peste 7,7 milioane actiuni, valoarea tranzactiilor fiind de 3,2 miliarde lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SNP Petrom. In ultimele trei sedinte, actiunile Petrom au fost cotate la inchidere la acelasi pret de 2.550 lei/actiune. Tranzactiile de ieri au totalizat 9,5 miliarde lei.
Actiunile companiei Rulmentul Brasov au castigat 6,7%, pretul maxim de 1.460 lei/actiune reprezentand si cea mai ridicata cotatie din ultimul an de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,7 miliarde lei.
Actiunile Siretul au fost suspendate de la tranzactionare dupa intrarea in a doua parte a zilei in vederea  convocarii AGA pentru data de 14 august.



Un pachet de 4,7% din actiunile fostei fabrici de chibrituri Chibro Bucuresti a fost transferat in singura tranzactie derulata cu aceste actiuni. Valoarea tranzactiei a depasit  3 miliarde lei.
Tranzactia care a implicat actiunile Chibro s-a derulat la pretul de 108.000 lei/actiune, in crestere medie cu peste 14% fata de cotatia precedenta. De la inceputul anului,  Chibro a facut si obiectul unei oferte publice de preluare lansata de societatea Heratico BV, inregistrata in Antilele Olandeze, care intentiona sa cumpere un pachet de 91,4% din actiunile Chibro, Heratico detinand in momentul lansarii ofertei 8,5% din actiunile Chibro. In urma tranzactiilor derulate in cadrul ofertei respective, Heratico a ajuns sa detina in total o participatie de 76%, in timp ce societatea Roland care controla Chibro si-a redus participatia pana la 9,6%.  Oferta lansata de Heratico a vizat in prumul rand terenurile si cladirile aflate in proprietatea Chibro.
Actiunile companiei Cocor Bucuresti au facut obiectul a sapte tranzactii, prin intermediul carora s-a transferat un pachet total reprezentand 0,7% din capitalul social al companiei. Majoritatea tranzactiilor s-au facut in jurul pretului de 1.200.000 lei/actiune, cotatia medie castigand 0,5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,7 miliarde lei. Cocor detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti, dar are afaceri si in domeniul turismului. Compania a convocat, de altfel la sfarsitul lunii trecute, o AGEA in vederea mandatarii consiliului de administratie sa intocmeasca pana la 30 iulie un proiect de divizare a companiei.  Cel mai mare mare pachet de actiuni  in cadrul Cocor este detinut de SIF Muntenia, care controleaza 18,8% din actiuni. Un alt actionar semnificativ este si fondul de investitii Broadhurst, care detine o participatie de 10,2%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au castigat in medie 1,8%, pretul maxim atins pe parcursul seidntei fiind de 25.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,1 miliarde lei.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de tuburi Ispat Petrotub Roman. Aceste actiuni au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 24.000 lei si 25.500 lei/actiune, cotatia medie urcand cu 1,2%. Operatiunile au insumat 454 milioane lei. Actionarul majoritar al Petrotub este grupul anglo- indian LNM Holdings, cu o detinere de 69,7%. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia, cu o participatie de 17,4%.
O apreciere medie importanta, de peste 6%, au inregistrat actiunile companiei Comvex Constanta. Pretul maxim a fost de 150.000 lei/actiune,  transferurile totalizand 299 milioane lei. Cei mai importanti actionari minoritari ai Comvex sunt SIF Transilvania si fondul de investitii Broadhurst, care detin 12,7%, respectiv 10,4% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO