Burse - Fonduri mutuale

Dilema SIF-urilor: mai primesc dividende de la banci anul viitor?

Dilema SIF-urilor: mai primesc dividende de la banci anul viitor?
17.12.2008, 18:27 20

Cele mai mari banci locale, BCR si BRD Groupe Societe Generale ar putea raporta in acest an profituri record, dupa ce au incasat cate 87,5 mil. euro din vanzarea participatiilor detinute la compania de asigurari Asiban. Cu toate acestea, dividendele distribuite de cele doua banci ar putea scadea semnificativ, in conditiile in care nevoia de lichiditati i-ar putea determina pe actionarii majoritari ai celor doua institutii de credit, grupul austriac Erste Bank si grupul francez Societe Generale, sa pastreze profitul. Principalele afectate ar putea fi SIF-urile, care detin fiecare pachete de cate 6% din BCR si 5% din BRD si care au incasat in ultimii ani sume importante din dividende.

"Exista posibilitatea ca bancile sa nu dea dividende anul viitor, desi au profituri mai mari si au vandut participatiile la Asiban", spune Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia (SIF4).
Previziunea sa este impartasita, cu anumite nuante, si de ceilalti sefi de SIF.
"Nu cred ca cele doua banci vor renunta la dividende, dar este posibila o reducere a nivelului acestora. Teoretic, n-ar trebui sa fie probleme privind dividendele, pentru ca profiturile sunt bune, dar s-ar putea sa se ia o decizie legata de lichiditati, pentru ca distribuirea de dividende ar presupune iesiri semnificative de capital. Sper sa fie o intalnire intre reprezentantii SIF si cei doi actionari majoritari inainte sa se ia o decizie", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1).
Perspectiva reducerii dividendelor incasate de la BCR si BRD face mult mai dificila creionarea bugetelor SIF pentru anul viitor, intrucat aceste venituri reprezentau pana acum singura componenta predictibila din veniturile SIF. Cealalta componenta, reprezentata de veniturile din vanzari de participatii, este influentata puternic de evolutia pietei de capital, care prezinta si mai multe incertitudini in acest moment.
"Acest pericol ca bancile sa nu mai acorde dividende planeaza si asupra analizelor noastre de proiectie a bugetului pe anul viitor. Dupa raportarile acestora la trimestrul al treilea si informatiile noastre avem totusi semnale pozitive si cred ca bancile mari au si o datorie morala fata de actionari. Suntem foarte atenti la manifestarile internationale si la cele interne si pastram contacte cu reprezentantii bancilor astfel incat sa anticipam politica acestora. Este probabil, dar nu cred ca bancile nu vor mai acorda dividende", sustine Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2).
Mai optimist este presedintele SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, care nu crede intr-o diminuare semnificativa a dividendelor incasate de la BCR si BRD.
"Actionarii majoritari vor avea si ei nevoie de resurse cu costuri zero, cum sunt dividendele. In ipoteza ca n-ar avea destule lichiditati se pot gasi solutii precum plata esalonata", explica Fercala.
In cazul BCR, SIF-urile se bazeaza si pe o clauza a contractului de privatizare care obliga banca sa distribuie cel putin 40% din profitul net sub forma de dividende, pana in 2009, cand aceasta ar trebui sa fie listata la Bursa.
"Sigur ca dividendele vor fi reduse fata de perioada precedenta datorita nevoilor de finantare ale bancilor. BCR, conform contractului de privatizare, trebuie sa dea actionarilor 40% din profitul net, insa depinde cat de mare va fi acesta si ce necesitati de finantare va prezenta conducerea bancii", spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele in exercitiu al SIF Oltenia (SIF5).
El mai spune ca reprezentantii SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR nu au fost inca avizati de BNR, astfel ca nu au luat parte pana acum la sedintele Consiliului de Administratie.
Anul acesta, SIF-urile au incasat dividende de la BCR si BRD in valoare de 215 mil. lei (circa 59 mil. euro), care reprezinta aproape jumatate din profiturile nete cumulate ale celor cinci SIF-uri pe primele 11 luni, de 441 mil. lei (120,8 mil. euro). BRD a distribuit sub forma de dividende 45% din profitul net repartizabil pe 2007, valoarea dividendului brut fiind cu 60% mai mare decat in anul precedent, cand cota de alocare a fost de 39%. De cealalta parte, BCR a distribuit actionarilor 40% din profit, fata de 55% cu un an in urma, valoarea dividendelor fiind aproximativ aceeasi.
In 2007, SIF-urile au incasat 175 mil. lei (52 mil. euro) sub forma de dividende de la cele doua banci, acestea avand o pondere de 36% in profiturile nete cumulate raportate la finalul anului. SIF-urile controleaza impreuna 30,12% din BCR si 25,3% din BRD. Reducerea dividendelor de la banci ar insemna nu numai o scadere a profiturilor, dar si o scadere a lichiditatilor SIF, care ar avea consecinte fie in politica de dividend a SIF-urilor de anul viitor, fie in activitatea lor investitionala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO