Burse - Fonduri mutuale

DIICOT trimite în judecată directorii unei companii listate la Bursa de la Bucureşti, acuzaţi că au publicat rapoarte financiare false, în 2016 şi 2017, şi au înşelat acţionarii. Surse ZF spun că este vorba de producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş, insolvenţa şoc a bursei în anul 2017

DIICOT trimite în judecată directorii unei companii...

Autor: Roxana Rosu, Liviu Popescu

06.08.2021, 11:09 3624

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) i-a trimis în judecată pe directorul general şi directorul economic ai unei companii listate la bursa de la Bucureşti, sub acuzaţia că au redactat şi publicat rapoarte financiare false, în 2016 şi 2017, prejudiciul total fiind de 5 milioane de lei.

Surse ZF susţin că ar fi vorba de producătorul de cabluri Romcab. Până la ora redactării acestei ştiri, compania nu a emis la bursă o notificare cu privire la acest aspect. Vineri dimineaţa actiunile MCAB urcă cu 2,4%.

În 2016, Romcab era condusă de Zoltan Prosszer, administrator special, acţionar şi preşedinte al CA, iar director economic era Elena Neţoi.

În 2017, pe baza unui raport publicat la Bursă, ZF scria că un acţionar al companiei  a cerut lămuriri în cadrul adunării generale a acţionarilor cu privire la pierderea de 180 mil. lei înregistrată de Romcab în anul 2016. Administratorul special al companiei Zoltan Prosszer - CEO spunea la acea dată că este vorba de o ”eroare contabilă”.

”În cauză s-a reţinut faptul că, în datele de 11.08.2016 şi 15.11.2016, în exercitarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de director general şi membru al Consiliului de Administraţie al unei societăţi admise la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, unul dintre inculpaţi a controlat şi coordonat întocmirea/a aprobat şi implicit a determinat aducerea la cunoştinţa acţionarilor firmei (deţinătorii de valori mobiliare ai societăţii respective), prin publicarea pe site-ul operatorului de piaţă (în secţiunea emitentului), a rapoartelor financiare intermediare aferente semestrului I 2016, respectiv trimestrului III 2016, care conţineau indicatori financiari (situaţia stocurilor, situaţia cheltuielilor şi rezultatul curent) care nu reflectau condiţiile economice reale ale societăţii (raportat la datele de 30.06.2016 respectiv 30.09.2016)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Totodată, pe 23 ianuarie 2017, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, directorul general al acesteia a semnat un raport publicat la BVB prin care transmitea acţionarilor informaţii nereale cu privire la situaţia înregistrată de societate din perspectiva incidentelor de plată (şi implicit a cauzelor lipsei de lichiditate), prin sublinierea caracterului temporar (de scurtă durată) al dificultăţilor financiare, care în fapt nu corespundeau cu informaţiile cunoscute de conducerea societăţii la acea dată despre situaţia economică structural deficitară a emitentului (existând probleme de fond cu privire la lichiditate şi capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile curente de plată).

În ceea ce priveşte al doilea inculpat, DIICOT a stabilit că, pe 11 august şi 15 noiembrie 2016, în calitate de director economic a întocmit/avizat şi implicit a informat acţionarii firmei rapoartele financiare intermediare aferente semestrului I 2016 respectiv trimestrului III 2016, care conţineau indicatori financiari care nu reflectau condiţiile economice reale ale societăţii.  

În consecinţă, DIICOT a instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 4,93 mil. lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO