Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central castiga mai mult de la FP decat de pe Bursa

Depozitarul Central castiga mai mult de la FP decat de pe Bursa
20.05.2010, 23:01 30

Depozitarul Central, compania care asigura serviciile deregistru pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti side decontare si compensare ale tranzactiilor bursiere, a realizatanul trecut o cifra de afaceri de 12,9 mil. lei (3,04 mil. euro),in scadere cu 16% comparativ cu anul precedent.

Cele mai mari venituri, respectiv 5,35 mil. lei (1,26 mil.euro), au provenit din operatiuni efectuate pentru detinatorii deinstrumente financiare. In aceasta categorie intra serviciile deeliberare a extraselor de cont pentru actionari, dar sitransferurile de proprietate asupra actiunilor pentru companiinelistate inregistrate la Depozitar. Transferurile cu titlurileFondului Proprietatea (FP), care se realizeaza incepand din martie2008 prin intermediul Depozitarului Central, reprezinta astfelprincipala sursa de venit a companiei.

Din tranzactiile de pe Bursa, Depozitarul a incasat anul trecutdoar 3,53 mil. lei (0,83 mil. euro), reprezentand comisioaneleaferente activitatii de decontare si compensare, in conditiile incare valoarea tranzactiilor pe Bursa a atins anul trecut un nivelminim pentru ultimii cinci ani.

O alta sursa de venit importanta pentru Depozitar suntcomisioanele percepute emitentilor de valori mobiliare pentruservicii de registru, care au adus anul trecut incasari de 4,13mil. lei (aproape 1 mil. euro).

Veniturile totale ale Depozitarului au fost de 16,9 mil. lei (4mil. euro), in scadere cu 7% fata de anul precedent, in timp ceprofitul net a scazut cu 20%, la 2,15 mil. lei (500.000 deeuro).

Pentru acest an, Depozitarul Central si-a bugetat o crestere aveniturilor din exploatare cu 13%, la 14,88 mil. lei, bazandu-se peo crestere a valorii tranzactiilor de pe Bursa si, implicit, pevenituri mai mari din comisioanele de decontare si compensare, darsi pe un nivel constant al veniturilor la celelalte categorii.

Depozitarul Central este controlat in proportie de 60% de Bursade Valori Bucuresti, dar in actionariat se regasesc si banci,SIF-uri sau firme de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO