Burse - Fonduri mutuale

Decizie istorică pentru bursă: deputaţii au majorat ieri pragul la SIF-uri la 5%

Decizie istorică pentru bursă: deputaţii au majorat ieri pragul la SIF-uri la 5%

Autor: Andrei Chirileasa

16.12.2011, 00:08 1248

Camera Deputaţilor a votat ieri ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, însă doar cei câteva mii de investitori care mai sunt acum activi pe bursă ştiu de ce este asta o decizie istorică. Ei au fost şi primii care au încercat să facă bani în urma acestei decizii şi au urcat preţul acţiunilor SIF-urilor cu peste 14%.

Această decizie, care pentru publicul larg a trecut neobservată, are însă potenţialul de a aduce câştiguri pe termen lung pentru milioane de români, care au şi uitat că au acţiuni la SIF-uri. Mulţi dintre cei care au primit cupoane în programele de privatizare în masă din anii '90 deţin şi azi acţiuni la SIF-uri. Unii au pachete reziduale de câteva zeci de acţiuni la fiecare SIF, alţii au câte 1.000 de acţiuni.

În total, sunt milioane de acţionari care deţin o avere cuprinsă între 30% şi 50% din totalul acţiunilor SIF-urilor, adică între 200 şi 300 de milioane de euro, la preţurile actuale de pe bursă.

O avere virtuală, care zace uitată prin dulapurile unde-şi ţin documentele milioane de români. Pentru că acţiunile respective nu există în prezent pe bursă. Nu există nici cumpărători pentru ele, iar potenţialii vânzători au uitat că le au.

Majorarea pragului de deţinere ar putea schimba lucrul acesta. Investitorii vor putea de acum să cumpere până la 5% din acţiunile SIF-urilor, faţă de 1% ca până acum. Asta înseamnă că vor putea cumpăra mai multe acţiuni, iar când nu vor mai avea de la cine cumpăra din piaţă, vor merge după acţiunile uitate. Cum? Crescând preţurile.

În 2006-2007, după ce pragul de deţinere a fost majorat de la 0,1% la 1%, preţul acţiunilor SIF a explodat pe bursă. În acea perioadă, sute de mii de români şi-au amintit că au acţiuni la SIF-uri şi au venit la bursă să le vândă, ca să-şi cumpere televizor, frigider sau aragaz. Pentru că un pachet de acţiuni la SIF-uri, chiar şi mic, ajunsese să valoreze câteva sute de lei, sau chiar mii de lei, în cazul pachetelor de 1.000 de acţiuni.

Dumitru Beze (foto stânga), preşedintele AIPC, şi Florin Ilie (foto centru), director pieţe de capital în cadrul ING Bank, au participat ieri la o emisiune a ZF TV pe tema ridicării pragului la SIF-uri moderată de editorul ZF Andrei Chirileasa (foto dr.)
De ce ar vrea cineva să cumpere? Există tot mai multe fonduri străine, dar şi locale care ar investi sume mai mari pe bursă, doar că nu prea au ce cumpăra.

Unele dintre ele stau de câţiva ani blocate cu pachete de 1% din acţiunile SIF-urilor. Nu pot vinde pentru că ar ieşi în pierdere, dar nu pot nici cumpăra, pentru că nu le lasă pragul de 1%.

Din cauza pragului, nu reuşesc nici să se implice în administrarea acestor societăţi pentru eficientizarea activităţii lor sau să ceară dividende mai mari, fiind la mâna administratorilor. Ridicarea pragului le va da acestor investitori mai multă influenţă în administrarea SIF-urilor. În plus, SIF-urile au în portofolii active foarte valoroase, evaluate oficial la 1,45 mld. euro, valoare dublă faţă de capitalizarea actuală, care ar putea motiva o serie de investitori să cumpere.

Aşadar, teoretic, câştigă şi investitorii, care vor putea cumpăra mai mult, şi micii acţionari, care îşi vor putea vinde acţiunile mai scump. Specialiştii din piaţă speră ca pe această decizie şi pe listările promise pentru anul viitor de Guvern să înceapă o nouă etapă în dezvoltarea pieţei de capital din România.

Care este ţelul final? Ca România să atragă capitalurile investitorilor străini, iar companiile româneşti să găsească o alternativă de finanţare la creditele bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO