Burse - Fonduri mutuale

Decizia BNR a dat in cap Bursei dupa doar doua zile de revenire

01.08.2008, 18:54 17

Bursa a inregistrat ieri o corectie importanta dupa aprecierile din ultimele doua sedinte, nereusind sa mentina aprecierile de la deschidere.
"Inclin sa cred ca decizia surprinzatoare a BNR de a majora dobanda plus stirile negative din America au dus la pierderea de ieri. Din pacate, tot apar stiri negative care duc piata in jos", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
El este de parere ca efectele deciziei Bancii Nationale a Romaniei se vor vedea in rezultatele la noua luni sau la un an, avantajati fiind doar cei care nu au credite facute in momentul de fata. "Pe Bursa nu este deloc bine, aceasta tinde sa devina un cosmar, in special pentru cei optimisti. Ne-ar putea salva totusi un an agricol bun", spune Caramiha.
BNR a decis ieri sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a saptea oara consecutiv, cu 0,25 puncte procentuale, pana la un nivel de 10,25% pe an. BNR a luat de asemenea decizia de a pastra neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata a pierdut ieri 1,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut la randul sau cu 1,3%. Societatile de investitii financiare au inregistrat si ele o pierdere importanta dupa cresterile din ultimele sedinte, de 2,9%.
"Cred ca aprecierile din ultimele zile inregistrate de SIF-uri au venit pe fondul unor preturi scazute, al apropierii de pragul de 33.000 de puncte pentru indicele BET-FI, precum si datorita rezultatelor raportate de Banca Comerciala Romana, precum si cresterilor inregistrate de pietele externe. Insa odata cu trecerea semnalelor pozitive investitorii au intrat din nou in asteptare, piata a scazut si probabil ca va retesta nivelurile de suport", spune Caramiha.
El este de parere ca perioada de panica si de disperare inca nu a trecut. "Dupa cresterile din prima parte a sedintei de ieri ma asteptam ca vechiul suport de 39.000 de puncte pentru BET-FI sa fie retestat si sa revina increderea in piata, insa nu a fost deloc cazul", spune Caramiha.
Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri un rulaj de 6,2 milioane de euro (21,8 milioane de lei), pe fondul unui volum de tranzactionare de aproape 34 milioane de actiuni, sub cel realizat miercuri, de 40 de milioane de actiuni.
Cele mai mari rulaje din piata au fost realizate ieri de Banca Transilvania (TLV) si de BRD SocGen (BRD), acestea inregistrand o lichiditate totala de 1,6 milioane de euro (5,7 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a realizat si el o lichiditate destul de ridicata, de 2,8 milioane de euro (10 milioane de lei), in vreme ce Petrom (SNP) a atras investitii de doar 132.000 de euro (465.000 de lei).
Cea mai mare crestere din piata a fost atinsa ieri de titlurile Mecanica Ceahlau (MECF), de 8,3%, urmata de aprecierile cunoscute de THR Marea Neagra (EFO) si Turbomecanica (TBM), de 7,3%, respectiv de 7,9%.
Piata RASDAQ a atras ieri investitii de 0,8 milioane de euro (circa 3 milioane de lei), cel mai mare rulaj fiind realizat de tranzactiile cu titlurile Albalact Alba-Iulia (ALBZ), de 135.000 de euro (476.000 de lei).
Principalele piete din Europa au inregistrat si ele noi cresteri in sedinta trecuta de tranzactionare. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,9%, indicele german DAX cu 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie urca cu 0,5%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut miercuri cu 1,6%.
In deschiderea sedintei de ieri din America, pretul contractelor futures pe petrol cu scadenta in septembrie se afla in scadere cu 1%, pana la un nivel de circa 125 dolari.
"Din pacate, de la noi lipsesc anumite operatiuni sau instrumente de tranzactionare, cum ar fi short-selling-ul. Ministerul de Finante ar trebui sa se ocupe, sa caute solutii in continuare. Riscam sa ne intoarcem la situatia de prin anii '97, atunci cand piata scadea si nimeni nu o baga in seama. In curand si casele de brokeraj vor incepe sa aiba probleme serioase", crede Caramiha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO