Burse - Fonduri mutuale

De la Bruxelles, Adrian Volintiru spune că Romgaz vrea să îşi diversifice activitatea şi totodată CEO-ul companiei aminteşte de intenţia de intrare la Neptun Deep alături de Petrom

De la Bruxelles, Adrian Volintiru spune că Romgaz vrea...

Autor: Tibi Oprea

28.11.2019, 16:24 401

Adrian Volintiru, director general al Romgaz (simbol bursier – SNG), cea mai valoroasă companie a statului român la bursă, spune că cel mai mare producător de gaze naturale din România acţionează în direcţia propusă de Comisia Europeană pentru a-şi diversifica activitatea şi pentru a identifica posibilităţi de finanţare pentru realizarea proiectelor propuse.

“Dintre acestea amintesc intensificarea activităţilor off-shore (Lukoil şi intenţia de a prelua de la Exxon o parte din Neptun Deep), continuarea construcţiei de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiţia într-o fabrică de metanol. Suntem foarte atenţi şi dorim să participăm activ la oportunităţile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanţarea europeană”, spune Adrian Volintiru la conferinţa Central European Day of Energy organizată la Bruxelles.

Şeful companiei de stat a spus pe 19 noiembrie că emitentul pe care îl conduce este interesat să preia 15-20% din proiectul Neptun Deep de la Exxon şi să intre astfel în parteneriat cu Petrom în cel mai important proiect energetic offshore local. În a doua zi, Petrom a înregistrat cea mai mare tranzacţie de la privatizarea din 2004 încoace, fiind vorba probabil şi de marcări de profituri pe final de an.

În ceea ce priveşte Exxon, gigantul american este într-un program accelerat de vânzări în urma presiunii investitorilor şi intenţionează vânzarea unor active în valoare de 10 miliarde de dolari, suplimentar ţintei de 15 miliarde de dolari pe care a stabilit-o pentru 2021. În acest plan intră şi vânzarea a 50% din Neptun Deep pentru 250 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO