Burse - Fonduri mutuale

Diferenţa dintre România şi Austria: Şefii boardurilor giganţilor din electricitate: în Austria, un veteran corporatist educat în SUA, în România, o fostă directoare de cabinet PNL, de 32 de ani

Diferenţa dintre România şi Austria: Şefii...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2017, 08:00 5259

Verbund, cea mai mare companie producătoare de energie electrică din Austria, una dintre cele mai puternice economii din Uniunea Europeană, îl are preşedinte al boardului pe Gerhard Roiss, un veteran corporatist în vârstă de 65 de ani, educat în economie în facultăţi din Viena, Linz şi Stanford, SUA.

Roiss a fost şi şef al OMV, dar a plecat cu doi ani mai devreme de finalizarea mandatului. El a fost şef şi la diviziile de explorare şi producţie din cadrul OMV, la divizia chimicale şi materiale plastice.

Pe de altă parte, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, nu are conducere în prezent, iar consiliul de supraveghere are un mandat temporar de patru luni care urmează să expire în august.

Preşedintele consiliului este Ioana Andreea Lambru, un fost director de cabinet al PNL, în vârstă de 32 ani, şcolită la instituţia privată Univer­sitatea Româno-Americană. Ea a fost promovată în timpul guvernului Grindeanu în ceea ce în prezent este cea mai importantă funcţie din Hidroelectrica, companie de stat cu afaceri de 732 mil. euro în 2016. Ioana Andreea Lambru nu are nicio tangenţă cu domeniul energiei, spre deosebire de Gerhard Roiss, care a lucrat timp de două decenii în cadrul OMV.

Mai mult decât atât, consiliul temporar de supraveghere al Hidro­electrica, cel care ar trebui să decidă noua conducere, nu a reuşit să ajungă la o decizie în acest fel în întâlnirile pe care le-a avut în această săptămână.

Verbund vs Hidroelectrica

Verbund a avut în anul 2016 un număr  mediu de aproape 3.000 de salariaţi şi a avut afaceri de circa 3 mld. euro. Spre comparaţie Hidroelectrica, a cărei listare la bursa românească este văzută ca fiind esenţială pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, are 3.400 de salariaţi, iar în 2016 a avut afaceri de 730 mil. euro, deci de patru ori mai mici faţă de compania similară din Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO