Burse - Fonduri mutuale

De ce nu inchide statul Oltchim, o companie care a inregistrat pierderi de 100 mil. euro in ultimii doi ani

De ce nu inchide statul Oltchim, o companie care a inregistrat pierderi de 100 mil. euro in ultimii doi ani
10.08.2009, 00:00 36

Conducerea companiei sustine ca Oltchim va reveni pe profit inca de anul viitor, mai exact imediat dupa finalizarea preluarii petrochimiei Arpechim, principalul furnizor de materie prima, ce-i va permite sa functioneze din nou la capacitate.

Totodata, conducerea societatii vrea sa implementeze si un program de restructurare pentru reducerea cheltuielilor si imbunatatirea lichiditatilor companiei prin vanzarea de active.

Astfel, pana in 2013, Oltchim ar urma sa disponibilizeze peste 1.200 de angajati, reprezetand aproape o treime din cei ai societatii la finele anului trecut.

Planul de redresare mai prevede vanzarea unor active - teren, constructii, mijloace fixe - care nu sunt utilizate in activitatea principala de productie, precum si a unor participatii detinute de Oltchim la alte firme, cu un pret total de 77,8 mil. lei (circa 18,4 mil. euro).

Oltchim intentioneaza sa atraga credite de la banci in valoare de 486 mil. euro, din care credite garantate de stat de 388,8 mil. euro, ce vor fi utilizate pentru achizitionarea activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti, pentru noi instalatii si investitii de mediu, precum si pentru modernizarea si cresterea capacitatii la instalatiile existente.

Planul are nevoie insa si de aprobarea Comisiei Europene, atat pentru garantarea de credite din partea statului, cat si pentru transformarea datoriilor AVAS in actiuni, ce se ridica la 134,5 mil. euro.

Prin aceasta operatie, practic AVAS se transforma din creditor in companie in actionar al acesteia pentru suma respectiva.

Oltchim a raportat anul trecut pierderi de 63,6 mil. euro, de peste doua ori mai mari decat in 2007, cand compania a raportat un rezultat negativ de 28,7 mil. euro, in ciuda realizarii unor afaceri in crestere.

In primul trimestru din acest an, combinatul chimic a inregistrat pierderi de 6,6 mil. euro, in crestere de cateva ori fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul injumatatirii afacerilor la 66,7 mil. euro.

 

Nemtii de la PCC spun ca preluarea petrochimiei Arpechim este o greseala

 

Investitia de peste 500 de mil. euro pe care conducerea Oltchim vrea s-o puna in aplicare cu ajutorul statului este contestata de principalul actionar minoritar al societatii, grupul PCC Germania, care considera ca firma nu va reusi sa revina pe profit cel putin trei ani dupa realizarea investitiilor, timp in care va pierde teren in fata competitorilor. "In prezent consideram ca desi mici, Oltchim mai are sanse de redresare, dar acestea vor fi anulate daca planul companiei de preluare a petrochimiei Arpechim va fi pus in aplicare pentru ca nu este o investitie rentabila si compania va intra in faliment inainte ca investitiile sa se realizeze", spune Adam Lamentowicz, directorul de dezvoltare al PCC.

El mai spune ca majoritatea instalatiilor de pe platforma Arpechim trebuie inlocuite complet, iar Oltchim va functiona cativa ani la subcapacitate si din aceasta cauza va genera in continuare pierderi. "In Europa sunt peste 30 de combinate mici de talia Oltchim care se confrunta cu probleme, multe dintre ele fiind inchise. Nu este nimic complicat in producerea de PVC. Cel produs pe baza de compusi de la Arpechim este realizat la un cost mult mai ridicat decat cel produs in alte zone, precum Estul Mijlociu, pentru ca materia prima este mult mai ieftina", a precizat Adam Lamentowicz.

Nemtii de la PCC spun ca reprezentantii statului nu i-au adus la masa de discutii pentru privatizarea societatii, desi sunt dispusi sa investeasca circa un miliard de euro in Oltchim si au lichiditati de peste 400 mil. euro in urma vanzarii diviziei proprii de logistica.

 

Ce prevede programul de restructurare a Oltchim

  • concedierea a 1206 angajati pana in 2013 din cei 3.800 ai Oltchim si inca 600 de salariati care lucrau la petrochimia Arpechim
  • transformarea datoriilor AVAS de 134,5 mil. euro in actiuni Oltchim cu respectarea dreptului de preferinta al actionarilor
  • atragerea de credite de la banci garantate de stat in valoare de 388,8 mil. euro pentru realizarea unor investitii de 501,9 mil. euro
  • achizitia petrochimiei Arpechim cu 100 mil. euro
  • vanzarea de active din patrimoniul propriu in valoare de 18,4 mil. euro pentru sustinerea activitatii si planului de investitii 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO