Burse - Fonduri mutuale

De 23 de ori sub bursa poloneză. Rulaj zilnic de tranzacţionare de doar 8 milioane de euro în 2016 la BVB

De 23 de ori sub bursa poloneză. Rulaj zilnic de...

Autor: Dan Grigore Ivan, Liviu Popescu

10.01.2017, 00:07 748

Volumul mediul zilnic de tranzacţionare pe piaţa de la Bucureşti a fost de circa 8 milioane de euro în anul 2016, uşor mai mare faţă de 2015, în pofida celor două programe de răscumpărare ale propriilor acţiuni derulate de Fondul Proprietatea şi SIF Banat-Crişana, şi a celei mai mari oferte publice iniţiale a unei companii private-MedLife.

Spre comparaţie, volumul mediu zilnic de tranzac­ţionare pe bursa de la Varşovia a fost de circa 185 mil. euro în 2016, de 23 de ori peste cel de la Bucureşti.

„Cauzele unei intensităţi reduse a tranzacţionării la BVB sunt nuanţate şi complexe şi pot fi reprezentate de: subdezvoltarea fondurilor mutuale româneşti diversificate şi pe acţiuni care sunt departe de a se constitui într-un jucător activ la BVB, un segment încă insuficient dezvoltat al investitorilor de retail, dar în legătură cu care se fac eforturi substanţiale de creştere a audienţei de către BVB, poziţionarea preponderent pe termen lung adoptată de fondurile de pensii obligatorii, neutilizarea unor instrumente de tranzacţionare precum short-selling-ul sau împrumuturile de acţiuni“, explică Mihai Căruntu, şeful Departamentului pieţe de capital de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO