Burse - Fonduri mutuale

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF: Educaţia financiară este esenţială pentru dezvoltarea economică pe termen lung. În sud-estul Europei populaţia a fost „bombardată” cu produse complexe, cu clauze contractuale dificil de înţeles, fără cunoştinţe de specialitate de bază

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF: Educaţia financiară...

Autor: Roxana Rosu

27.11.2020, 14:52 151

România are un grad redus de educaţie financiară, iar efectele se manifestă atât la nivel microeconomic, cât şi macroeconomic, în condiţiile în care ea este esenţială în contextul diversificării, inovării şi digitalizării produselor şi serviciilor financiare, al internaţionalizării mediului financiar şi accesului tot mai facil al consumatorilor la produse sofisticate, ale căror riscuri nu sunt pe deplin înţeles.

” Pe măsura creşterii nivelului de înţelegere al domeniului şi al produselor, va creşte atât gradul de intermediere financiară, cât şi ponderea economisirii pe termen lung, care este în legătură directă cu nivelul de educaţie financiară. Gradul de dezvoltare a componentei facultative a sistemului de pensii private este un indicator relevant pentru nivelul de educaţie financiară în orice ţară, inclusiv în România, unde avem 500.000 de participanţi la fondurile de pensii facultative, un număr mult sub potenţial, dar cu perspectivă de creştere. Oamenii ar trebui să conştientizeze necesitatea economisirii pentru pensie din tinereţe, pentru a-şi asigura un venit de înlocuire cât mai apropiat de venitul salarial din ultima perioadă activă şi pentru a-şi menţine nivelul de viaţă avut la maturitate. Totodată, se va reduce şi presiunea de pe sistemul public de pensii, în condiţiile schimbării structurii populaţiei, datorate creşterii speranţei de viaţă, dinamicii naturale demografice negative şi migraţiei ridicate”.

În ţările din sud-estul Europei, ţări în care piaţa financiară era reprezentată până acum 30 de ani de produse de economisire, creditare şi asigurare standardizate, nevoia de educaţie financiară este mai stringentă, deoarece într-o perioadă relativ scurtă de timp, populaţia a fost „bombardată” cu produse complexe, cu clauze contractuale dificil de înţeles, fără cunoştinţe de specialitate de bază.

”Analfabetismul financiar poate avea costuri mari pe termen lung atât la nivelul populaţiei, putând conduce la supraîndatorare, cât şi la nivelul industriei, generând neîncredere. Mai mult, înţelegând importanţa educaţiei financiare timpurii, atât instituţiile şi autorităţile de supraveghere financiară, cât şi societăţile care activează în pieţele financiare au întreprins în ultimii ani activităţi şi programe coerente şi integrate pe termen lung, pentru a contribui la creşterea nivelului de educaţie şi incluziune financiară”, a mai spus Dan Armeanu.

 

Ce a declarat vicepreşedintele ASF, responsabil cu sectorul pensiilor private:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO