Burse - Fonduri mutuale

Dan Armeanu, ASF: Este posibil ca economia să înregistreze o nouă contracţie cu efecte asupra pieţelor financiare, determinând perioade de volatilităţi şi scăderi. Efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate. Fondurile de pensii private au încheiat luna septembrie din 2020 cu active totale de 72,58 mld. lei, în creştere cu 17,96% faţă de septembrie 2019

Dan Armeanu, vicepreşedintele secto­rului de pensii private din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spune că în funcţie de evoluţia crizei sanitare şi a posibilităţii de insti­tuire a unui nou lockdown este posibil ca economia să înregistreze o nouă contracţie cu efecte asupra pieţelor financiare, inclusiv asupra fondurilor de pensii şi de investiţii, determinând perioade cu volatilităţi ridicate şi scăderi conjuncturale pe piaţa de capital.

„Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorită diversificării şi gestionării prudente a portofoliilor“, apreciază Dan Armeanu într-o analiză privind im­pactul pe care pandemia de COVID-19 o are asupra fondurilor de pensii private. De altfel, potrivit analizei, scăderile de rentabilitate înregistrate de fondurile de pensii private în perioada de lockdown au fost conjuncturale, bazate pe sentiment şi au fost cu mult mai reduse decât cele înregistrate de pieţele financiare, datorită optimizării structurii portofoliilor. Ulterior, pe măsură ce pieţele şi-au revenit, fiind influenţate de deciziile guvernelor şi băncilor centrale, fondurile de pensii au recuperat integral scăderile respective şi mai mult, în septembrie, se situează peste valorile înregistrate la începutul anului.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.