Burse - Fonduri mutuale

Dan Armeanu, ASF: Fondurile private de pensii din România compensează retragerea capitalului speculativ în perioadele de criză. Sistemul de pensii private contribuie la creşterea economică cu aproximativ 0,5 puncte procentuale

Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF

Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF

Autor: Tibi Oprea

15.12.2020, 09:30 168

Dan Armeanu, vicepreşedintele sectorului de pensii private din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spune că pensiile private au un impact semnificativ asupra dezvoltării economice indiferent de orizontul de timp, fie că ne referim la dezvoltarea pe termen scurt sau la cea pe termen lung.

„Pe termen scurt, sistemul de pensii private contribuie la creşterea PIB prin investiţiile efectuate de fondurile de pensii în economia reală, prin asigurarea finanţării statului şi a companiilor, cât şi prin susţinerea consumului, ca efect al plăţii pensiilor viagere către populaţie. De asemenea, ţinând cont de faptul că orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este pe termen lung, în corelaţie cu durata obligaţiilor faţă de participanţi, activităţile de investiţii şi de asigurare a unui venit suplimentar pentru populaţie pot influenţa semnificativ factorii de producţie, capitalul şi munca şi contribuie la dezvoltarea economică pe termen lung“, spune Dan Armeanu.

Totodată, vicepreşedintele ASF spune că fondurile de pensii îşi manifestă un rol stabilizator în finanţarea autohtonă, întrucât sunt investitori instituţionali care compensează retragerea ca­pitalului speculativ în perioade de criză.

“Sistemul de pensii private stimulează totodată şi economisirea pe termen lung pentru pensie, sumele acumulate sub forma activelor fondurilor de pensii private sunt investite în economie pe perioade lungi, predictibile, reprezentând o sursă stabilă de finanţare a economiei şi a statului. Fondurile de pensii sunt investitori instituţionali care sprijină în principal economia locală şi reprezintă un factor de echilibru şi de stabilitate, compensând retragerea capitalului speculativ în perioade de criză. Astfel, se manifestă rolul stabilizator al fondurilor de pensii în finanţarea autohtonă, după cum rezultă şi din distribuţia pe ţări a plasamentelor, ţinând cont de expunerea predominantă pe România (90,02% în luna septembrie 2020)“, explică Armeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO