Burse - Fonduri mutuale

Dacă economia confirmă aşteptările pozitive, Bursa va continua să urce

no title

Autor: Stefan Musgociu

27.03.2011, 23:37 25

Brokerii de pe piaţă cred că Bursa şi-ar putea continua tren­dulde creştere şi după ce efectul dividendelor şi al bu­geteloroptimiste ale unor companii se vor epuiza dacă eco­no­mia va da încontinuare semne de re­dresare, aşa cum se aşteaptă majo­ri­ta­teainvestitorilor.

"Cred că şi după întrunirea AGA la com­paniile listate şitrecerea datelor ex-divi­dend (date după care cumpărătorii nu maiau dreptul să încaseze dividende - n.red.), dacă economia confirmăaştep­tă­rile, tren­dul ascendent poate continua, deoarece trebuieluat în considerare po­ten­ţialul de creştere al unei economiiemer­gente într-un context internaţional favorabil", considerăGabriel Morariu, broker la BT Securities.

Principalul indice al pieţei BET-C a cres­cut vineri cu 2,72%,susţinut de ascen­siunea de peste 5% înregistrată chiar laînchidere de acţiunile BRD (BRD) şi Petrom (SNP), iar investitoriiau fost mai activi la tranzacţionare în ultima şedinţă a săptămâniişi au ridicat lichi­ditatea la nivelul maxim din ultimele şasesesiuni.

Chiar la închiderea sesiunii, unele or­dine de cumpărare auridicat acţiunile BRD şi OMV Petrom cu 5,33% şi res­pec­tiv 5,52%.În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilorcelor cinci SIF-uri şi acţiunile FP, a crescut cu 1,96%.

Morariu spune că evoluţia pieţei este determinată de optimismulinvestitorilor şi la aşteptările ca economia României să iasă dinrecesiune după primul trimestru.

"Totodată rezultatele financiare ale companiilor sunt pozitive.Având o perspectivă bună, este de aşteptat ca pe piaţă să fie maiactivi investitorii străini, care de regulă aşteaptă uneleconfirmări pozitive din partea economiei în ansamblu", a declaratMorariu.

El a adăugat că interesul investi­to­rilor a fost alimentat şide randamentele mari care pot fi aduse de dividendele pro­puse deunele companii listate.

"În ultima perioadă, acţionarii par mai atraşi de dividendedecât de perspec­tiva unei majorări de capital prin încor­porareaprofitului", a afirmat brokerul.

Bursa a crescut în această săptămână cu 6,65%, astfel că faţă denivelul de anul trecut este cu 15,6% mai sus. Investitorii autransferat acţiuni de 60 milioane lei (14,6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) aufost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 13,8milioane de lei şi respectiv 8 milioane de lei. Cu titlurile FP aufost realizate şi două deal-uri de 4,5 milioane lei. Pe piaţaprin­cipală titlurile FP au crescut nesemni­fica­tiv, cu 0,08%.

Pe de altă parte, cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu3,02%, la 1,602 lei.

Titlurile SIF Banat-Crişana au închis ziua cu un avans de 5,13%după ce conducerea a inclus pe ordinea de zi o propunere privinddistribuirea unui dividend de 0,103 lei pe acţiune alături de ceaprecedentă, de 0,06 lei.

Acţiunile BRD au încheiat ziua la 15,8 lei, iar titlurilecompaniei petroliere au ajuns la 0,44 lei. Cu acţiunile băncii aufost realizate tranzacţii de 3,4 milioane lei, iar titlurile OMVPetrom au avut un rulaj de 2,7 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 0,3%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cumaximum 0,6%. Bursa din Slovenia înregistra cea mai vizibilăascensiune, de 3,8%.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce DanielŢepeş a demisionat la finele săptămânii trecute din consiliul deadministraţie şi a fost înlocuit cu Greg Konieczny, managerul defond al FP. Titlurile BVB au crescut vineri cu 0,5% şi au închissăptămâna la nivelul de 42,2 lei/unitate.
  • Acţiunile Băncii Transilvania, după ce SIF Moldova a cumpăratsăptămâna trecută un pachet de 90.000 de titluri în valoare de133.200 de lei. Acţiunile băncii au urcat vineri cu 2,4% până la unpreţ de 1,525 lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană aînchis săptămâna cu aprecieri uşoare, de până la 0,4% peprincipalii indici, creşteri uşoare marcând şi principalele burseeuropene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO