Burse - Fonduri mutuale

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Fondurile de pensii private din România au încălcat legea concurenţei în 2010

 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Fondurile de...

Autor: Roxana Pricop

20.07.2015, 14:54 823

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei, aşa cum a constatat Consiliul Concurenţei din România în 2010, în urma unei investigaţii derulate pe aceasă piaţă, potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a amendat, în anul 2010, cu peste 5,2 milioane de lei (1,22 mil.euro) un număr de 14 companii care au participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România. Conform CC, administratorii şi-au împărţit în mod egal participanţii la două fonduri de pensii în condiţiile în care legea prevedea să fie distribuiţi în mod aleatoriu.

Înţelegerea a vizat aşa numitele „dubluri” (participanţii înregistraţi cu două acte de aderare la fonduri de pensii diferite), în perioada de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sancţionate au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, solicitând anularea amenzii.

În acest context, al litigiilor aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea amenzilor aplicate, instanţa supremă a dispus sesizarea CJUE, în vederea obţinerii unor clarificări din partea acesteia cu privire la noţiunile de restrângere „prin obiect” şi de afectare semnificativă a concurenţei.

Hotărârea CJUE pronunţată în Cauza C-172/14 ING Pensii a validat susţinerile autorităţii de concurenţă, stabilind că acordurile de împărţire a clienţilor încheiate între fondurile de pensii private în cauza principală constituie o înţelegere care are un obiect anticoncurenţial, fără ca numărul de clienţi vizaţi de aceste acorduri să poată fi relevant în scopul aprecierii condiţiei referitoare la restrângerea concurenţei în cadrul pieţei interne.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO