Burse - Fonduri mutuale

Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea în privinţa pragului de deţinere de la SIF

Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea în privinţa pragului de deţinere de la SIF-uri

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania

Autor: Monica Juganaru - Mediafax, Stefan Musgociu

02.06.2011, 23:55 735

Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea uneidecizii privind constituţionalitatea pragului de deţi­nere laSIF-uri, de 1% din capitalul social, într-un proces deschis de SIFTransilvania (SIF3) împotriva Comisiei Naţionale a ValorilorMobiliare (CNVM).

"Curtea a amânat pentru 16 iunie, din motive independente de SIFşi de Curtea Constituţională. Eu nu contest limita, pentru că înLegea 31 a societăţilor comerciale este un articol în care se spunecă AGA poate stabili o limită la orice societate. Eu contest modulîn care Guvernul a intervenit în viaţa unei societăţi comerciale şia pus această limită", a declarat preşedintele SIF Transilvania,Mihai Fercală.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată anul trecut deSIF Transilvania într-un proces cu CNVM, aflat pe rolul Curţii deApel Bucureşti. Litigiul a fost iniţiat de SIF Transilvania,deoarece Comisia nu a avizat modificarea statului SIF prinmajorarea pragului maxim de deţinere de la 1% la 5% din titluri,extindere decisă de acţionari în 2009. Modificarea nu vizează însăşi drepturile de vot, care sunt limitate în continuare la 1% (unacţionar poate deţine 5% din acţiuni, dar poate vota doar cu1%).

CNVM a anunţat încă de la convocarea AGEA din 2009 la SIFTransilvania că majorarea limitei respective încalcă legislaţia învigoare. În AGEA s-a menţinut însă la 1% dreptul de vot pentruacţionarii care depăşesc acest prag.

SIF Transilvania încearcă să obţină la Curtea Constituţionalăanularea unei ordonanţe de guvern din 2005 prin care pragul dedeţinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1%.

Fercală a explicat că, dacă Curtea Constituţională va stabili căpragul este neconstituţional, limita pentru participaţia maximă laSIF Transilvania va creşte la 5%, conform deciziei acţionarilor din2009, iar la celelalte SIF-uri va rămâne la 1% atât timp câtacţionarii nu vor stabili alt nivel.

"Cei care au cumpărat între 0,1%, cât era limita veche, până la1%, cât este actualul prag, nu va trebui să vândă şi să îşi reducădeţinerile la 0,1%, dacă se va stabili că pragul esteneconstituţional. Aceştia au cumpărat în baza unei prevederi legaleşi astfel nu pot fi obligaţi să vândă. Totuşi, cei care vor maicumpăra pentru prima dată după o eventuală decizie deneconstituţionalitate va trebui să respecte vechiul prag, de 0,1%",a afirmat Fercală.

Neconstituţionalitatea pragului maxim a fost sesizată CurţiiConstituţionale şi în 2009 de omul de afaceri Cătălin Chelu într-unproces cu SIF Oltenia (SIF5), însă Curtea a stabilit că limita esteconstituţională.

În luna iunie 2009 un grup de senatori şi deputaţi a iniţiat unproiect legislativ privind eliminarea pragului la SIF-uri,susţinând că limitarea la 1% prejudiciază drepturileacţionarilor.

Senatul a aprobat proiectul în luna noiembrie 2009, cuamendamentul de creştere a pragului la 5%, documentul fiindtransmis imediat Camerei Deputaţilor. Iniţiativa se află de pesteun an la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din CameraDepu­taţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO