Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au ridicat piciorul de pe acceleratie

27.10.2005, 20:19 15

Bursa a facut un usor pas inapoi ieri, indicii BET si BET-C pierzand cate 0,4%, respectiv 0,6%. Actiunile SIF au fost tranzactionate in general in jurul preturilor din sedinta anterioara.

Brokerii spun ca evolutia de ieri a SIF-urilor nu poate fi catalogata drept o corectie.

"Nu sunt semnale ca s-a inversat trendul pietei in general si al SIF-urilor in particular. Ce s-a intamplat pe SIF-uri nu au fost corectii. Au fost miscari pentru a determina investitorii sa mai iasa cu actiunile la vanzare, in conditiile in care in sedintele anterioare de multe ori investitorii se retrageau aproape integral de la vanzare", a precizat Claudiu Simulescu, directorul societatii de brokeraj Eastern Securities.

In acelasi timp, brokerii considera ca evolutia in continuare a SIF-urilor va fi influentata de pretul la care se va vinde BCR. Ieri urma sa se deschida ofertele financiare depuse de cele sapte banci ramase in cursa pentru preluarea a 62% din actiunile bancii.

"Evolutia SIF-urilor este conditionata de pretul care se va oferi pe BCR. Daca in urma ofertelor depuse de banci exista cel putin una care sa evalueze integral banca la peste 5 mld. euro, atunci pachetul detinut de fiecare SIF ar valora peste 300 mil. euro, ceea ce ar insemna o dublare a activului net la SIF-uri. Daca vom avea vreo oferta de acest gen, pe termen scurt, SIF-urile vor mai lua 10-15%", crede Simulescu. El a mai spus ca daca toate cele sapte banci vor oferi mai putin de 3 miliarde pentru pachetul de 62%, este posibil ca SIF-urile sa scada pe termen scurt, dar in continuare acestea raman cu un potential de crestere ridicat pe termen mediu si lung.

Brokerii mai spun ca desi termenul vehiculat pentru listarea BCR la bursa este de 3 ani - de aceasta listare urmand sa depinda practic si cresterea "pe hartie" a activului net la SIF-uri -, acest interval de timp nu este exclus sa fie mai scurt.

"Nu trebuie sa ne gandim la termenul de 3 ani ca o data fixa. Acesta e un termen maximal, este posibil ca noul actionar majoritar al BCR sa fie interesat sa-si consolideze pozitia mult mai rapid", considera Simulescu.

Actiunile SIF Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 8,5 milioane de euro (2,3 milioane de euro). Cu aceste titluri s-a derulat inclusiv o tranzactie speciala la pretul de 1,88 lei/actiune, egal cu pretul maxim la care actiunile au fost tranzactionate in piata. Valoarea acestei operatiuni a fost de 0,44 milioane de lei (0,1 milioane de euro). Ultima tranzactie din piata cu aceste actiuni s-a realizat la 1,86 lei/actiune, in scadere cu 0,5%.

O alta tranzactie speciala s-a derulat si cu titlurile SIF Muntenia, la un nivel de 1,4 lei/actiune, peste cursurile din piata. Acest transfer a insumat 0,1 milioane de euro. La inchidere, actiunile au fost tranzactionate in piata la 1,36 lei/actiune, in scadere cu 0,7%.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au atins ieri un nou maxim istoric, de 0,131 lei/actiune, chiar daca pana la inchidere cursul a mai scazut pana la 0,127 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 7,6 mil. lei (2,1 mil.euro).

"Teoretic, actiunile ar trebui sa treaca in continuare pe termen scurt de 0,13 lei/actiune. E cam singura actiune puternic subevaluata in aceste momente", a precizat Claudiu Simulescu.



Piata RASDAQ

Pe parcursul sedintei de ieri de pe Rasdaq cotatia titlurilor Socep si-a continuat cresterile importante inregistrate pe fondul anuntului societatii privind listarea la Categoria I a Bursei de Valori.

Presiunea la cumparare a facut ca pretul titlurilor Socep sa creasca in prima parte a sedintei de la 0,26 lei/actiune pana la 0,29 lei/actiune. Incercarea investitorilor de a-si marca profitul a coborat usor cotatia actiunilor operatorului portuar in a doua parte a zilei, ultima tranzactie cu tilturile societatii constantene realizandu-se la un pret de 0,284 lei/actiune, mai mare cu 10,07% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a celor 165 de transferuri realizate ieri cu titluri Socep a fost de peste 346.000 de lei (96.000 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost ieri producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, cu un rulaj de aproape 982.000 de lei (272.300 de euro). In prima parte a sedintei cotatia titlurilor Biofarm a urcat pana la 0,55 lei/actiune insa la acest nivel au aparut in piata ordine mai importante de vanzare, coborand cotatia actiunilor producatorului de medicamente pana la un nivel de 0,52 lei/actiune. Ultimul pret de tranzactionare a titlurilor Biofarm a fost de 0,53 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5392 lei/actiune, in crestere cu 0,09% fata de sedinta anterioara.

La Categoria a II-a cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile societatii de asigurare Asirom Bu-curesti, valoarea totala a acestora fiind de 63.400 de lei (17.600 de euro). Cotatia titlurilor Asirom a rezistat in cea mai mare parte a sedintei peste nivelul de inchidere anterior insa ultima tranzactie cu actiunile societatii de asigurare din Bucuresti s-a realizat la un pret de 0,49 lei/actiune, egal cu cotatia de referinta stabilita in sedinta precedenta. Maximul atins ieri de pretul titlurilor Asirom a fost de 0,497 lei/actiune.

O evolutie negativa au inregistrat ieri titlurile Mecanica Ceahlau, a caror cotatie a scazut cu 11,66%. Ordinele mari de vanzare au coborat pretul actiunilor producatorului de masini agricole de la 6 lei/actiune pana la un minim zilnic de 5,3 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer cu tilturi Mecanica. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiunile producatorului de utilaje agricole a fost de aproape 120.000 de lei (33.300 de euro).

Tranzactii importante s-au realizat miercuri si cu actiunile companiei de confectii Braiconf Braila, valoarea totala a acestora fiind de peste 49.400 de lei (13.700 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Braiconf a oscilat intre 0,59 lei/actiune si 0,61 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 0,605 lei/actiune, in crestere cu 0,83% fata de sedinta anterioara.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO