Burse - Fonduri mutuale

Cum vrea Stere Farmache sa aduca inapoi pe Bursa de la Bucuresti vedetele pe care le-a pierdut in ultimii zece ani

Cum vrea Stere Farmache sa aduca inapoi pe Bursa de la Bucuresti vedetele pe care le-a pierdut in ultimii zece ani
13.12.2009, 23:08 43

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) urmareste sa ofereinvestitorilor romani posibilitatea de a tranzactiona pe sistemulalternativ (MTF) in principal actiuni ale unor companii straine cuo prezenta puternica pe piata din Romania, cum ar fi ViennaInsurance Group (VIG), CME, Renault, Lafarge si OMV, potrivitpresedintelui Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

"Primele titluri straine vizate pentru a fi tranzactionate incadrul MTF (sistem multilateral de tranzactionare) ar trebui sa fieactiunile emise de companiile straine care au participatiisemnificative la companii romanesti, cum ar OMV - Petrom, VIG -Asirom, CEZ - Electrica, Central European Media - MediaPro, Renault- Dacia, Lafarge - Romcim si altele (...) Cred ca va exista interespentru aceste titluri, pentru ca sunt companii cu o recunoastereinternationala si care au un business solid in Romania", a explicatFarmache la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de BNR, AlphaBank si ARB.

Potrivit presedintelui BVB, cel care conduce Bursa de aproape 15ani, tranzactionarea acestor companii ar putea compensa delistareaunor companii locale importante precum Dacia sau Romcim. "Maricompanii locale au ramas companii inchise, fiind in general incasub controlul statului. Unele au devenit inchise dupa ce au fostdeschise - Lafarge (Romcim - n.red.) si Dacia Pitesti - care inurma procesului de privatizare au fost declarate ca deschise. Odatacumparate de investitori strategici, au fost inchise (delistate -n.red.). A fost o pierdere. Puteau fi blue chips-urile Burseidatorita marimii si sectoarelor care inca raman atractive. Nu putemsa acuzam pe nimeni ca au devenit inchise, doar sa recunoastem caau o contributie importanta in economia Romaniei si sa vedem cumpot reveni in piata".

El a mai aratat ca principala preocupare a Bursei de ValoriBucuresti o reprezinta gasirea intermediarilor activi pe pieteleunde sunt listate companiile respective care sa asigurelichiditatea necesara pentru aceste titluri in sistemul MTF de laBucuresti. Farmache spune ca vor incepe discutii cu intermediari depe pietele unde activeaza societatile enumerate. In acest sens, unrol important ar putea reveni firmelor locale de brokeraj care audevenit in ultimii ani membre ale unor burse internationale.

Platforma MTF a fost creata de Bursa pentru tranzactionareaactiunilor listate pe piata RASDAQ si va avea si o componentainternationala, unde vor fi tranzactionate titluri listate pe pieteexterne, fara acordul expres al emitentului.

Potrivit lui Farmache, operatiunile din cadrul MTF local se vorrealiza in cadrul aceleiasi platforme tehnice utilizate de catreBVB pentru piata reglementata. El a precizat ca in cazul sectiuniiinternationale este de dorit sa fie pastrate exact aceleasi regulisi mecanisme de tranzactionare (post-tranzactionare) ca in cazulactiunilor Erste Bank.

Seful Bursei spera ca pragul de la SIF-uri va fi majoratla 5%

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti considera ca ridicareapragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% va avea un efectbenefic in piata, ducand la cresterea lichiditatii.

"Se pare ca directia ramane de ridicare a pragului de la SIF-urila 5% (...) Un prag de 5% in acest moment este mai mult decatrezonabil. Cred ca pe solutia asta se va ramane (..) Cred calichiditatea va creste dupa adoptarea deciziei", a spusFarmache.

Chiar daca piata a incorporat o parte din beneficiul majorariipragului de detinere, odata cu introducerea in Parlament apropunerii de modificare, presedintele BVB crede ca adoptareafinala va duce la o noua crestere a lichiditatii pe societatile deinvestitii financiare (SIF), ceea ce se va reflecta puternic inlichiditatea BVB.

El a mentionat ca SIF-urile acopera in jur de 30-40% dinlichiditatea zilnica a Bursei, iar in unele zile cele cincisocietati cumuleaza chiar mai mult de jumatate din rulajul pieteide la Bucuresti. Senatul a aprobat pe 11 noiembrie majorareapragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din capitalulsocial. Proiectul urmeaza sa fie discutat de catre CameraDeputatilor, fiind in acest moment la Comisia de buget si finante,care trebuie sa emita un raport pe marginea proiectului.

Reprezentantii BVB au cerut in luna aprilie Ministerului deFinante si Comisiei de buget si finante din Senat majorareapragului de detinere la SIF-uri. In luna iulie, un grup de senatorisi deputati a initiat un proiect de lege care prevedea eliminareacompleta a pragului de detinere. In urma discutiilor din comisiileSenatului, proiectul a fost adoptat de Senat intr-o formamodificata, care prevede majorarea pragului de la 1% la 5%.

SIF-urile au castigat in medie 100% de la inceputul anului pefondul dezbaterilor privind majorarea pragului de detinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO