Burse - Fonduri mutuale

Cum sa actionezi pe Bursa in situatii de criza

Cum sa actionezi pe Bursa in situatii de criza

Alin Brendea, director de tranzactionare la Prime Transaction

24.01.2008, 19:26 25

Mai astept sa-si revina sau vand?
Cumpar acum sau mai astept, poate mai scade?
Acestea sunt intrebarile cu care investitorii la Bursa ii asalteaza pe brokeri in aceasta perioada de volatilitate ridicata. Scaderile puternice din ultima luna au dus preturile multora dintre actiunile lichide la niveluri atractive din punctul de vedere al indicatorilor funamentali, dar perspectivele unor noi scaderi nu au disparut. Ce-i de facut in aceasta situatie?
Cum nimeni nu poate prognoza in aceste zile cat mai tin scaderile de pe Bursa sau cand va incepe aceasta sa-si revina, brokerii trebuie sa-i invete pe investitori cum sa actioneze in aceasta perioada de criza, mai ales ca multi dintre investitori nu s-au confruntat pana acum cu astfel de situatii.
"In situatii de criza nu e loc pentru optimisti", spunea zilele trecute un broker.
Un alt analist spunea insa ca istoria arata ca e mai bine sa nu te descurajezi si sa ramai in piata in perioade de genul acesta, pentru ca istoria arata ca e mai bine sa fii in piata cand incepe trendul de crestere.
Brokerii spun ca strategia pe care trebuie s-o adopte fiecare investitor depinde de apetitul acestuia pentru risc si de orizontul de timp pe care investeste.
"E foarte important profilul de risc al fiecarui investitor. Pentru cei care nu iubesc riscul e recomandabila o atitudine defensiva, respectiv pastrarea lichiditatilor in cont sau investitii in actiuni care stau bine fundamental, cum sunt titlurile bancilor si utilitatilor, care sunt in general mai putin afectate de corectiile din piata", spune Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction.
Brokerii mai spun ca aceasta perioada ofera oportunitati atractive de intrare pe piata pentru investitorii pe termen lung, de peste un an, dar recomanda acestora prudenta la cumparare si construirea graduala a portofoliului.
"Investitorii pe termen lung care au actiuni in portofoliu nu ar trebui sa se sperie de volatilitatea ridicata din ultima perioada, pentru ca aceasta nu tine seama de indicatorii fundamentali ai companiilor. Pentru cei care vor sa investeasca pe termen lung este un moment prielnic de facut achizitii, dar intrarea trebuie sa se realizeze gradual", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Pentru investitorii pe termen mediu, care urmaresc cicluri de cateva luni ale Bursei, el spune ca este mai recomandat sa astepte conturarea unui trend ascendent inainte de a intra la cumparare, pentru a prinde un moment cat mai prielnic.
"Actiunile trebuie alese pe criterii fundamentale si trebuie cautate acele actiuni care pot aduce castiguri pe termen mediu, cum sunt SIF-urile sau actiunile bancilor. Momentul intrarii la cumparare se alege insa in functie de analiza tehnica, in momentul in care trendul de scadere se apropie de final. Trebuie luata in considerare si conjunctura internationala", explica Chisu.
Celor care nu au vandut pana acum, brokerii le recomanda in general sa mai aiba rabdare. "Nu e un moment bun sa iesi de pe investitia bursiera in general", spune Alin Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO