Burse - Fonduri mutuale

Cum comentează Templeton propunerile Elliott: Este o practică normală

Cum comentează Templeton propunerile Elliott: Este o...

Autor: Roxana Pricop

03.04.2013, 13:06 779

Oficialii Franklin Templeton, administratorul activelor de 3,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP), susţin că propunerile făcute de fondul american Elliott, cel mai mare acţionar, de a simplifica procedura de demitere a administratorului sunt o practică normală şi că ei se vor concentra în continuare pe mandatul pe care l-au primit.

"Orice acţionar sau grup de actionari care deţine 5% sau mai mult din capitalul social al Fondului are dreptul de a propune puncte pentru ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor. Este o practică normală şi toţi acţionarii vor avea oportunitatea în cadrul AGA de a discuta propunerea şi de a pune întrebări, iar aprobarea sau respingerea propunerii depinde de exprimarea voinţei lor colective. Între timp, ne concentrăm exclusiv pe mandatul nostru şi luăm măsuri concrete menite să crească valoarea activului net pe acţiune al Fondului şi să reducă actualul discount faţă de preţul acţiunii, cu scopul de a atinge obiectivul nostru pe termen lung de a debloca valoarea fondului pentru toţi acţionarii noştri.”

Fondul american de hedging Elliott Associates vrea să modifice actul constitutiv al FP astfel încât Franklin Templeton să poată fi mai uşor de înlocuit din funcţia de manager al activelor în momentul în care acestuia îi va expira mandatul (septembrie 2014). Oficialii fondului american îşi motviează iniţiativa prin necesitatea de a avea o procedură mai clară, mai simplă şi mai previzibilă de a înlocui administratorul la expirarea mandatului său.

Astfel, prin intermediu vehicululuii de investiţii Manchester Securities pe care îl controlează, Elliott a propus completarea ordinii de zi a AGA din 25 aprilie prin introducerea a trei modificări la actul constitutiv: Comitetul Reprezentanţilor să fie cel care organizează licitaţia internaţională pentru selecţia unui nou administrator şi tot Comitetul să fie cel responsabil de selecţia noului administrator, revocarea administratorului se poate face cu cel puţin o pătrime din voturi, faţă de două treimi cum e menţionat în actuala formă a actului constitutiv. Cea de-a treia propunere a lui Elliott este ca mandatul administratorului să nu se reînnoiasă automat ci să se organizeze AGA cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton şi acţionarii să decidă dacă vor sau nu un nou administrator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO