Burse - Fonduri mutuale

Cum arată rezultatele SIF-urilor după primele cinci luni ale anului

Cum arată rezultatele SIF-urilor după primele cinci luni ale anului
16.06.2010, 17:16 21

SIF Oltenia (SIF5) a raportat după primele cinci luni ale anuluicel mai ridicat profit dintre SIF-uri, de 51,3 mil. lei, după ce lapatru luni avea câştiguri de 10 mil. lei.

"Profitul a provenit din acţiunile cu titlu gratuit primite de laBCR din profitul anului trecut, care conform codului fiscal suntînregistrate ca venituri neimpozabile, şi din înregistrarea a oparte din dividendele pe care le avem de încasat de la societăţiledin portofoliu. Dividendele de la BRD au fost înregistrate odată cutrecerea datei de înregistrare", a explicat Tudor Ciurezu,vicepreşedintele SIF Oltenia.

SIF-urile au primit în luna mai acţiuni gratuite rezultate în urmamajorării de capital a BCR, la care acestea deţin împreună 30% dincapital. Acţiunile gratuite au fost înregistrate de unele SIF-urila venituri şi implicit le-a urcat profitul, iar altele la rezerve,fapt pentru care rezultatele la cinci luni ale societăţilor deinvestiţii diferă semnificativ. Fiecare SIF a primit acţiunigratuite BCR în valoare de 14,26 mil. lei, după ce banca şi-amajorat capitalul cu valoare de 237,7 mil. lei prin incorporareaunei părţi a profitului obţinut anul trecut.

Diferenţele înregistrate între profiturile SIF-urilor sunt cauzateşi de modul cum acestea înregistrează operaţiunile. Astfel, unelepreferă să înregistreze dividendele de la societăţile în portofoliula data de înregistrare, iar altele la momentul încasării efectivea acestora.

Profitul SIF Moldova (SIF2) a înregistrat o creştere de 16,4 mil.lei în mai, astfel că după primele cinci câştigul societăţii aajuns la 35,9 mil. lei.
SIF Transilvania (SIF3) a trecut pe profit după primele cinci luniale anului, cu un câştig de 8,5 mil. lei şi un rezultat pozitiv de10,6 mil. lei consemnat luna trecută.
Pe de altă parte, SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat o pierdere de4,5 mil. lei în luna mai, astfel că rezultatul obţinut în primelecinci luni s-a ridicat la numai 2,9 mil. lei. Activele nete ale SIFMuntenia au coborât cel mai mult în luna mai, respectiv cu 5,1%faţă de luna trecută, până la 1,62 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO