Burse - Fonduri mutuale

Cum arată industria fondurilor de investiţii din România la 30 septembrie 2020? Jan Pricop, AAF: 335.603 investitori, active de 41,2 mld. lei

Cum arată industria fondurilor de investiţii din...

Autor: Tibi Oprea

22.10.2020, 13:20 303

Valoarea cumulată a activelor fondurilor de investiţii din România s-a situat la 41,2 miliarde de lei, din care aproximativ 21 de miliarde de lei sunt în fonduri deschise de investiţii, a spus Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) în cadrul unui eveniment organizat joi de Bursa de Valori Bucureşti.

“În ceea ce priveşte nivelul activelor putem observa că ne-am întors la nivelul de la finalul anului 2018. În privinţa fondurilor deschise de investiţii, în trimestrul trei avem o scădere a activelor nete faţă de anul trecut cu 12,4% şi o creştere faţă de trimestrul doi al anului curent de 1,8%. Am înregistrat ieşiri nete de 73 milioane de lei, ceea ce înseamnă că răscumpărările au depăşit valoarea subscrierilor în fonduri. Comparativ cu anul trecut există o schimbare de trend, pentru că anul trecut am avut de fapt intrări nete, deci subscrierile au fost mai mari decât răscumpărările în acea perioadă, dar faţă de trimestrul precedent aceste ieşiri nete au scăzut cu 54%, deci sunt undeva la jumătate faţă de trimestrul precedent”, a spus Jan Pricop în cadrul dezbaterii reprezentanţilor fondurilor de investiţii.

În ceea ce priveşte numărul de investitori, în prezent fondurile de investiţii numără 335.603 investitori, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar în scădere faţă de finele anului 2019.

“În ceea ce priveşte numărul de investitori, aici situaţia este diferită, în sensul în care am avut o creştere atât faţă de trimestrul precedent, de 1,8%, cât şi faţă de anul trecut, de 3,5%. Dacă ne uităm la structură vom observa că în principal fondurile de acţiuni şi cele diversificate au avut creşteri consistente ale numărului de investitori, procentual vorbind. Ca număr faţă de anul trecut, deşi am avut acele ieşiri din fondurile de obligaţiuni, faţă de trimestrul trei al anului 2019 avem un plus de circa 8.000 de investitori, iar la nivelul fondurilor diversificate şi celor de acţiuni avem un plus de peste 3.600 de investitori pentru fiecare categorie”, spune Pricop.

În ceea ce priveşte evoluţia activelor nete pe categorii de fonduri, acestea au scăzut cu 12,4% faţă de anul trecut. “Dacă ne uităm în structură vom vedea că există şi categorii de fonduri unde a existat de fapt o creştere a activelor. Mă refer aici la activele fondurilor care investesc preponderent în acţiuni şi activele fondurilor de tip diversificat. Scăderea principală a fost la fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, o scădere de aproape 14% care de fapt a dat în mare parte tonul pentru acea scădere de 12,4%.”

În ceea ce priveşte subscrierile, Pricop spune că de la debutul pandemiei au revenit ieşirile nete din fonduri, cu precădere din fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.

“În ceea ce priveşte subscrierile nete trimestriale, putem observa că odată cu debutul pandemiei din primul trimestru au revenit ieşirile nete din fonduri, faţă de ultimele două trimestre ale anului 2019 când am avut intrări pozitive. De asemenea, se poate observa că primul trimestru a fost cel în care s-a preluat şocul, după care, în următoarele două trimestre, ieşirile au fost mult mai mici. Pe categorii de fonduri, putem observa şi aici faptul că din fondurile de obligaţiuni şi insturmente cu venit fix au ieşit cei mai mulţi bani. De asemenea putem observa că fondurile diversificate au înregistrat ieşiri nete în primul trimestru, dar au fost urmate de intrări nete în următoarele două trimestre. Iar fondurile de acţiuni sunt în cea mai fericită situaţie, în care au intrat intrări nete în toate trimestrele, inclusiv în T1/2020. Asta arată cumva că investitorii au realizat că aceste corecţii din piaţa bursieră sunt şi o oportunitate de a investi. În ceea ce priveşte celelalte categorii de fonduri, am avut ieşiri trimestriale în fiecare trimestru şi la fondurile cu capital garantat şi la cele de randament absolut, iar în ceea ce priveşte fondurile înscrise a categoria alte fonduri, deci cele care nu îşi găsesc locul în celelalte categorii, avem ieşiri în primul trimestru, importantă de altfel, urmată de două trimestre în care am avut intrări nete, deci o oarecare recuperare”, spune el.

Pe de altă parte, Jan Pricop afirmă că în rândul fondurilor care au păstrat peste 50% investiţi în acţiuni în ultimul an au fost remarcate intrări nete de 137 de milioane de lei.

“Am făcut o selecţie a acelor fonduri care au păstrat în ultimul an peste 50% investiţi în acţiuni, am exclus acele fonduri care ocazional au avut peste 50% şi în anumite luni au coborât sub acest prag. Astfel, avem intrări nete de 137 de milioane de lei, faţă de cele 99 pe care le-am văzut la fondurile de acţiuni anul acesta, activele nete însumate sunt de peste 1,5 miliarde de lei şi ce este mai interesant este că numărul de investitori în aceste fonduri este de 41.447, faţă de cei peste 16.000 din fondurile doar de acţiuni, ceea ce ne arată că de fapt există un interes mare faţă de investiţiile în acţiuni, fonduri care au în componenţa lor în principal acţiuni şi că investitorii au văzut în această criză şi o oportunitate”, conchide Jan Pricop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO