Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns o rafinarie inchisa ca Rafo Onesti sa valoreze mai mult decat Rompetrol Rafinare

Cum a ajuns o rafinarie inchisa ca Rafo Onesti sa valoreze mai mult decat Rompetrol Rafinare
09.11.2009, 23:30 826

Rafinaria Rafo Onesti (RAF), detinuta de omul de afaceri rusIakov Goldovski, are in prezent o capitalizare bursiera de 1,6 mld.lei (371 mil. euro), cu 57 mil. euro peste valoarea de piata arafinariei Petromidia - Rompetrol Rafinare (RRC), care se cifreazala 1,35 mld. lei (314,1 mil. euro).

Actiunile Rafo Onesti sunt tranzactionate pe Bursa la categorianelistate, iar in ultimele luni pretul s-a mentinut intr-un palierstrans de cotatii, de 1,5 lei si respectiv 2 lei/actiune, careevalueaza compania la 281 - 374 mil. euro.

De cealalta parte, actiunile Rompetrol Rafinare au urcat anulacesta spectaculos pe Bursa, valoarea companiei triplandu-se pefondul speculatiilor privind pretul pe care actionarul majoritar,grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), l-ar putea acorda minoritarilor incadrul ofertei de preluare a companiei.

Datoriile mari trag valoarea Rompetrol Rafinare injos

Principalul dezavantaj al Rafinariei Rompetrol sunt datoriilemari pe care compania le-a acumulat, acestea ajungand la 30septembrie la 3,71 mld. lei (circa 873 mil. euro), in timp ce RafoOnesti are un grad de indatorare foarte scazut, la finele anuluitrecut datoriile rafinariei fiind de numai 109 mil. lei (27,3 mil.euro).

De altfel, rusii de la Rafo se mandresc cu faptul ca suntsingura rafinarie din tara care nu are datorii, dupa ce acestia auachitat la finele anului 2007 catre bugetul de stat datoriirestante in valoare de 250 mil. euro.

"Fluxurile financiare din cadrul grupului Rompetrol suntincontrolabile si din aceasta cauza si rezultatele financiare aleRompetrol Rafinare sunt foarte greu de estimat. Si niveluldatoriilor afecteaza valoarea companiei pe Bursa, insa cred eu caacestea trebuie privite la nivel de grup. Foarte multe companii cudatorii mari sunt percepute prost pe Bursa, precum Dafora Mediassau Compa Sibiu, dar acestea sunt companii independente", spuneAdrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrulsocietatii de intermediere Broker Cluj. El mai spune ca actiunileRafo sunt foarte putin lichide, iar compania este mai putintransparenta decat Petromidia.

Cu productia oprita, Rafo a facut pierderi maimici

Rafo Onesti si-a sistat activitatea anul trecut in vedereamodernizarii, fapt ce i-a permis sa-si limiteze pierderile, cares-au redus anul trecut de circa doua ori, pana la 23,1 mil.euro.

Investitiile in modernizare ar urma sa se realizeze printr-uncredit garantat de stat in valoare de 320 mil. euro, insa pana inprezent nu a fost luata nicio decizie in acest sens. RompetrolRafinare a consemnat anul trecut pierderi de 465 mil. lei (123,9mil. euro), iar anul acesta a mai acumulat pierderi de 245,8 mil.lei (circa 58 mil. euro), ca urmare a costurilor ridicate definantare si marjele mici din sector.

"In industrie este o tendinta de diminuare a marjelor derafinare ca urmare a scaderii consumului de hidrocarburi", spuneAdrian Danciu.

Rompetrol Rafinare are o valoarea contabila mai ridicata decatRafo Onesti, insa aceasta s-a redus semnificativ in ultimii ani dincauza pierderilor acumulate. La data de 30 septembrie, Petromidiaavea o valoare contabila de 1,3 mld. lei (310 mil. euro), inscadere cu circa 250 mil. lei (aproape 60 mil. euro) comparativ cuinceputul anului, dupa ce in acest an a inregistrat pierderi de245,8 mil. lei (circa 58 mil. euro).

De cealalta parte, valoarea contabila a Rafo Onesti se ridica lafinele anului trecut la 450 mil. lei (112,5 mil. euro), inconditiile in care la finele anului 2007 rafinaria avea capitaluriproprii negative, care se cifrau la 653,4 mil. lei (circa 198 mil.euro). Cresterea capitalurilor a venit pe fondul reduceriidatoriilor cu circa 1,5 mld. lei (449 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO