Burse - Fonduri mutuale

Cu un picior in "groapa", Amonil face valuri pe Bursa. Cum comentati?

Cu un picior in "groapa", Amonil face valuri pe Bursa
07.09.2009, 18:55 53

Combinatul chimic Amonil Slobozia (AMO), care se afla in pragulcolapsulului in conditiile in care luna viitoare societatea va fiexecutata silit pentru recuperarea creantei de 58,7 mil. lei (circa14 mil. euro) de catre firma Chemgas Holding, continua sa creezesurprize la Bursa, actiunile companiei crescand ieri cu 15%.

Dupa ce a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca urmeaza safie executata silit, ordinele de vanzare au crescut pe Amonil, invreme ce cumparatorii au disparut din piata. In aceste conditii,actiunile combinatului chimic au pierdut in ultimele trei sedinteale saptamanii trecute circa 40% din valoare, scazand pana la unpret de 0,0159 lei/actiune vineri.

Ieri, actiunile Amonil au deschis cu o corectie de aproape 15%,revenind insa in mai putin de o ora la un salt de 14,5%. Rulajulinregistrat pe titlurile combinatului s-a ridicat ieri la circa230.000 de lei (55.000 de euro), fiind transferate 14 mil. actiuni.Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice au urcat insedinta trecuta pana la un pret de 0,0182 lei/actiune, cotatiesimilara cu cea consemnata de actiunile combinatului joiatrecuta.

Profit intra-day de 30%

Investitorii care s-ar fi aventurat sa cumpere actiuni Amonil indeschiderea sedintei de ieri la 0,0136 de lei le-ar fi putut vindepana la finele sedintei cu 0,0182 de lei, marcand astfel un profitde 30% in doar cateva ore.

"Pe Amonil sunt numai speculatii in momentul de fata, lucru carese observa usor din sumele de tranzactionare. Probabil ca daca nuar exista limita de variatie, Amonil ar scadea cu 50-60% intr-osedinta si cotatiile s-ar aseza. Amonil va continua sa oscileze, inconditiile in care se speculeaza intens daca va fi sau nu inchiscombinatul", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

Acesta spune ca speculatorii intra in joc pentru cateva zeci demii de euro, putand inregistra castiguri frumoase in doua sedintecu 20.000 de euro, sau ar putea pierde la fel de usor totibanii.

"Situatia de pe Amonil o gasim si pe pietele mature, lichide. Inmomentul in care apar informatii despre o companie conform caroraaceasta ar urma sa se inchida, cotatiile se prabusesc. Daca inschimb apar semnale ca societatea s-ar putea salva, preturileurca", spune Nilas.

Dupa anuntul executarii silite Amonil nu a publicat nicioalternativa de salvare. In plus, actionarii combinatului chimicraman in continuare in anonimat, neimplicandu-se public inproblemele societatii.

Producatorul de ingrasaminte este controlat in proportie de32,19% de firma Zalois Limited din Belize, in vreme ce Jovline siSalink Limited detin 18,22%, respectiv 13,54% din Amonil. Zalois siJovline sunt inregistrate in Insulele Belize, in vreme ce Salinkeste inregistrata in Cipru, fiind controlata de fondul deinvestitii suedez East Capital.. Despre actionari nu se cunosc maimulte detalii.

Firma Chemgas Holding va scoate la vanzare principalele activeale combinatului chimic pentru a-si recupera datoriile de 14 mil.euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,1 mil. lei (13,6mil. euro). Chemgas a preluat creanta de la firma RiversideDevelopment, care la randul sau a preluat obligatiile de laDistrigaz Sud. Riverside detine 99% din capitalul Chemgas. Niciactionarii Riverside nu sunt cunoscuti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO