Burse - Fonduri mutuale

Cu rating de la Moody’s, Alba Iulia vrea să ia startul din pole position în următorul val de fonduri UE

Cu rating de la Moody’s, Alba Iulia vrea să ia startul...

Autor: Roxana Pricop

19.11.2013, 19:30 870

Alba Iulia, oraş cu 60.000 de locuitori, este mai cunoscută la nivel naţional graţie pieţei istorice în care acum aproape 100 de ani s-a dansat hora unirii. Însă acum, în 2013, Alba Iulia a intrat din nou în istorie reuşind să obţină rating de la o agenţie internaţională de evaluare financiară. Este prima municipalitate românească evaluată de o agenţie de rating.

Ieri, agenţia Moody’s Investors Service a publicat ratingul Ba1 cu perspectivă negativă pentru municipiul Alba Iulia, acelaşi rating ca acela pe care îl deţin Budapesta şi Zagreb (capitala Croa­ţiei). Moody’s a argumentat că ratingul acordat municipiului Alba Iulia ia în considerare managementul prudent al bugetului, reflectat de excedentele operaţionale solide, de perfor­man­ţele financiare bune şi rezervele confortabile de cash.

Perspectiva negativă a ratingului oraşului Alba Iulia reflectă perspectiva similară a calificativului de ţară, din cauza dependenţei ridicate a municipalităţii de finanţare de la guvernul central. Primă­ria a fost ajutată de fir­ma de consultanţă VMB Partners în obţi­ne­rea rating-ului.

Nota Ba1 plasea­ză ora­şul în categoria de investiţii speculative, cu o treaptă sub cea recomandată in­ves­tiţi­ilor. Pentru ca Alba Iulia să primească „investment grade“ ar trebui să fie îmbunătăţit rating-ul de ţară şi oraşul să îşi scadă nivelul datoriilor. Cel mai bine cotată municipalitate de către Moody’s din Europa Centrală şi de Est este Praga (A1), urmată de Varşovia (A2), iar cel mai slab cotată este Kiev (Caa1). Primăria Bucureştiului nu are rating.

„Rating-ul bun al municipalităţii este foarte important în perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor. Exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de cofinanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene. Vom avea nevoie de mai mulţi investitori privaţi şi mai multe finanţări rambursabile, iar acest lucru nu se poate obţine decât printr-un rating bun“, a spus Nicuşor Moldovan, administrator public al oraşului Alba Iulia.

„Obţinerea unui rating poate contribui la scăderea costurilor de finanţare ale municipalităţii. De exemplu, Praga a emis obligaţiuni de 200 milioane de euro în luna mai şi a obţinut rating pentru această emisiune. Dobânda obligaţiunilor a fost de 3,1% pe an faţă de o dobândă de 3,9-4% pe care ar fi obţinut-o fără rating“, a spus Gjorgji Josifov, analist Moody’s.

Oraşul transilvănean a atras fonduri europene de 150 de milioane de euro în ultimii cinci ani, având una dintre cele mai mari rate de absorbţie din rândul municipalităţilor locale. Aceşti bani europeni au fost atraşi participând cu rată de cofinanţare de circa 10%, iar primăria Alba Iulia a folosit piaţa de capital prin emisiunea de obligaţiuni şi creditul bancar pentru a obţine banii de cofinanţare, dar şi pentru investiţii locale.

Pentru 2014-2020, de la Bruxelles, România va primi fonduri structurale de 22 de miliarde de euro, bani pentru care încă nu a fost stabilită modalitatea de alocare în programe operaţionale. Primarul Alba Iuliei vrea să ia startul din pole position pentru următorul val de fonduri europene şi a pregătit proiecte noi de investiţii care necesită finanţări de 100 de milioane de euro.

„Ne pregătim pentru următorul val de fonduri europene, iar obţinerea rating-ului de la Moody’s ne va ajuta să obţinem finanţare mai ieftină. Avem proiecte de investiţii în infrastructură de peste 100 de milioane de euro“, a spus Mircea Hava, primarul Alba Iuliei.

Primăria a atras fonduri europene de 150 de milioane de euro în ultimii cinci ani, dar şi-a finanţat investiţiile şi prin emisiuni de obligaţiuni şi credite bancare, în valoare de circa 30 de milioane de euro în ultimii zece ani. În prezent, circa 68% din datoriile primăriei în valoare de 64,3 de milioane de lei (14,6 milioane de euro) sunt în obligaţiuni listate la bursă pentru care oraşul plăteşte o dobândă de 3,5% - 3,8% în lei pe an, sub dobânda de 6% pe care a obţinut-o de la bancă pentru un credit de 26,5 milioane de lei pe 10 ani contractat în acest an.

Cea mai mare investiţie făcută de primărie din bani europeni a fost reabilitarea cetăţii medievale Alba Carolina, proces care a durat circa 10 ani, fiind în prezent aproape de finalizare, şi care a necesitat investiţii de 70 de milioane de euro.

Repunerea în circuitul turistic a cetăţii medievale, una dintre cele mai frumoase din ţară, va creşte veniturile proprii ale primăriei, însă nu cu un nivel semnificativ.

Municipalitatea va continua să fie dependentă de bugetul de stat. În prezent, circa 80% din veniturile operaţionale ale primăriei provin de la bugetul de stat, situaţie valabilă pentru toate municipalităţile.

Primăria Alba Iulia a înregistrat în 2012 venituri totale de 167 de milioane de lei, din care încasările proprii sunt de 73 de milioane de lei, iar restul de circa 100 de milioane de lei sunt viramentele de la bugetul de stat.

În 2012, primăria a înregistrat un excedent de 30% din veniturile operaţionale, iar pentru 2013 şi-a bugetat un surplus de 25%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO