Burse - Fonduri mutuale

Cu o capitalizare de 6,7 mld. euro, compania din spatele jocurilor The Witcher ajunge liderul bursei de la Varşovia, depăşind banca PKO (6,25 mld. euro capitalizare)

Cu o capitalizare de 6,7 mld. euro, compania din spatele...

Autor: Tibi Oprea

08.04.2020, 19:40 297

În ultimii doi ani, compania poloneză şi-a triplat valoarea bursieră.

CD Projekt (simbol bursier – CDR), compania care se află în spatele seriei de jocuri The Witcher, a ajuns la o valoare bursieră de 30,6 miliarde de zloţi polonezi (6,7 mld. euro) şi a depăşit cea mai mare companie listată la Bursa de la Varşovia – banca PKO Bank Polski, cea mai mare instituţie de credit din Polonia, deţinută de stat, care are o capitalizare de 28,35 mld. zloţi polonezi (6,25 mld. euro), potrivit datelor agregate de ZF.

Un investitor care ar fi cumpărat acţiuni la CD Projekt la scurt timp după anunţarea ameninţării epidemiologice în Polonia, când valoarea acestora era de circa 244 de zloţi polonezi (13 martie), ar fi avut astăzi, când preţul unei acţiuni este de circa 318 zloţi polonezi, un câştig de aproximativ 30%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Compania poloneză a dat lovitura cu trilogia de jocuri The Witcher, care are la bază seria de cărţi cu acelaşi nume scrisă de polonezul Andrej Sapkowski şi care a început să fie ecranizată anul trecut de gigantul de streaming Netflix. Cum în ultima perioadă preocupările, modul de muncă, mobilitatea oamenilor şi, odată cu acestea, şi piaţa de capital au suferit schimbări ca urmare a măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, investitorii s-au reorientat către alte sectoare bursiere, respectiv spre alte acţiuni cu potenţial în criză.

În lumina noilor evenimente, CD Projekt urmează să lanseze un alt joc, Cyberpunk 2077. Pe de altă parte, PKO, instituţie de credit cu active 83 de miliarde de dolari şi care anul trecut a celebrat 100 de ani de la înfiinţare, se confruntă acum cu incertitudini legate de impactul crizei asupra creditelor, dar şi cu interzicerea din partea autorităţii de supraveghere poloneze de a mai acorda dividende din profitul pe 2019, scrie Bloomberg.

În urmă cu aproximativ doi ani, acţiunile CD Projekt se situau în intervalul 100-120 de zloţi polonezi, ceea ce înseamnă că în această perioadă producătorul de jocuri video şi-a triplat valoarea bursieră. De la începutul acestui an, acţiunile
CD Projekt se tranzacţionează în creştere cu 13,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO