Burse - Fonduri mutuale

Cu o capitalizare de 47 miliarde de lei, Hidroelectrica se pregăteşte să devină cea mai mare companie de la BVB, aproape cât OMV Petrom şi Banca Transilvania la un loc

Cu o capitalizare de 47 miliarde de lei, Hidroelectrica...

Autor: Eduard Ivanovici

07.07.2023, 07:00 7483

♦ Valoarea de piaţă a societăţii, mai mare decât capitalizarea cumulată a şapte dintre cele mai mari companii de la BVB ♦ Acţiunile H2O ar urma să aibă o pondere de circa 20% din benchmark-ul BET.

La un preţ final de ofertă de 104 lei pe acţiune, producătorul de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O) va debuta pe piaţa românească de capital cu o valoare de piaţă de aproximativ 47 de miliarde de lei, după ce acţionarul vânzător Fondul Proprietatea (FP) a supraalocat şi a vândut integral pachetul de 20% la compania de stat, respectiv 89 de milioane de acţiuni, arată calculele realizate de ZF.

Pusă în context, capitalizarea este aproape cât valoarea de piaţă cumulată a OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, actualmente cea mai mare companie de la BVB, şi grupul financiar Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România în funcţie de active. Cele două societăţi sunt evaluate la 34 mi­li­arde, respectiv 15,4 miliarde de lei.

Din primele zece societăţi de la BVB listate în funcţie de capitalizare, doar trei au înregistrat scăderi ale valorii de piaţă de la finele anului trecut încoace: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex (CRC).

Evoluţiile vin în contextul în care indicele de referinţă BET este pe plus cu 10,4% anul acesta, în vreme ce BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite investitorilor, s-a apreciat cu 14,4%. Indicele energiei şi utilităţilor BET-NG a urcat cu 15,2% în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO