Burse - Fonduri mutuale

Criza financiara ii face pe administratorii de fonduri sa se gandeasca la fuziuni

Criza financiara ii face pe administratorii de fonduri sa se gandeasca la fuziuni
29.10.2008, 18:17 16

Industria fondurilor de investitii a trecut anul acesta prin cele mai dificile momente din istorie, suferind o depreciere a activelor de aproape 12% a activelor in contextul scaderilor bursiere, dar si al retragerilor facute de investitori.

Administratorii care apartin unor grupruri financiar-bancare, asemeni BCR-Erste, BCR-SocG sau Raiffeisen, au ajuns sa controleze peste 80% din piata, scaderile de active inregistrate de acestia pe partea de fonduri de actiuni fiind compensate de cresteri de active pe fondurile monetare si de obligatiuni. In schimb, administratorii independenti, care nu au in spate grupuri financiare internationale si care s-au axat in ultimii ani mai ales pe fonduri diversificate si de actiuni, au ramas cu mai putin de 15% cota de piata.
"Este destul de greu sa atragi investitori in conditiile actuale de piata. Polarizarea pietei de investitii in jurul administratorilor bancari este tot mai vizibila, iar aceasta tendinta se va consolida in viitor. Am putea asista la achizitii si fuziuni in industria fondurilor, mai ales de partea administratorilor independenti pentru ca activele au scazut foarte mult si este foarte greu sa atragi investitii in aceste momente", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management din cadrul grupului Banca Transilvania, cu active in portofoliu in valoare de 99,6 milioane de lei (27 mil. euro).
"Nu este usor sa concurezi cu administratorii bancari. Acestia beneficiaza de o retea foarte buna si extinsa de vanzari si de un renume international din partea grupului din care fac parte", a spus Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare Investica Asset Management, cu active in administrare de 3,6 milioane de lei (1 mil. euro).
Corectiile bursiere au scos la suprafata noi provocari pentru administratorii de fonduri, atat bancari, cat si independenti. In contextul unor deprecieri puternice ale performantelor fondurilor de actiuni si diversificate din portofoliu, administratorii au redus puternic comisioanele de administrare pentru a face mai suportabile pierderile pentru investitori. Aceasta masura alaturi de scaderea activelor din portofoliu vor apasa greu pe venituri si profit, daca va exista unul, al administratorilor de fonduri.
"Pentru ca o societate de administrare sa fie profitabila, trebuie sa administreze un volum de active de minimum 18 milioane de euro, a precizat Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest, cu active in portofoliu de 120 de milioane de lei (32,4 mil. euro) de la doua fonduri deschise si trei fonduri inchise.
Mai mult de jumatate din cei 21 de administratori gestioneaza active mai mici de 18 milioane de euro. Cu o echipa de angajati formata in medie din 10-15 persoane, administratorii aloca salariilor aproximativ 40% din cheltuieli, aproape 15% amortizarii, 6% din costuri se duc pe plata utilitatilor, restul fiind alocate comisioanelor si distributiei, potrivit informatiilor furnizate de administratori. Comisioane de administrare si activele reduse inseamna o reducere a veniturilor, cheltuielile vor ramane in cea mai mare parte la acelasi nivel, astfel cel mai mult va avea de suferit profitul.
Potrivit administratorilor, putini dintre acestia si-au realizat veniturile bugetate pentru anul acesta.
In conditiile reducerii activelor, dar si a apetitului pentru risc al investitorii, administratorii iau in calcul posibilitatea unor parteneriate si chiar a unor fuziuni.
Societatea clujeana Globinvest este in cautare de parteneri straini, principalele vizate fiind marile grupuri financiare vest-europene, in scopul imbunatatirii know-how-ului societatii si consolidarii activelor administrate. Pe fondul crizei financiare internationale, incheierea unor astfel de parteneriate a fost amanata.
"Pana in prezent nu s-a concretizat nimic, dar nu am renuntat la ideea unor parteneriate. In general, scaderea activelor nu este un context prea favorabil purtarii de discutii. Doar acolo unde situatia este foarte proasta, negocierile sunt urgentate si parteneriate sunt semnate rapid", a continuat Cenan de la Globinevst.
"Nu am luat deocamdata in calcul alternativa unui parteneriat sau a unei fuziuni, dar nu exculdem aceasta posibilitate daca vom primi o oferta", a spus Visan de la Investica Asset Management.
Corectiile bursiere au dus si la o maturizare mai rapida a pietei, administratorii facand reasezari si restructurari de portofolii.
Recent, societatea SIRA a decis ca fondul diversificat FCEx sa fie restructurat sub forma unui fond de actiuni, Pioneer Asset Management va fuziona fondul de actiuni Premio cu fondul diversificat Integro in scopul pregatirii distributiei pe piata locala a sapte fonduri internationale de actiuni sub sigla Pioneer, in timp ce BCR Asset Management are in plan fuziunea a doua fonduri de obligatiuni din portofoliu, BCR Clasic si BCR Obligatiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO