Burse - Fonduri mutuale

Criza financiara a lovit mai puternic in fondurile inchise

Criza financiara a lovit mai puternic in fondurile inchise

Petre Prunea, presedintele Broker Cluj, a renuntat la lansarea fondului inchis

10.06.2008, 20:09 37

Fondurile inchise de investitii sunt mult mai vulnerabile la lipsa de incredere si pesimismul investitorilor decat fondurile mutuale, volumul redus de active atras de la investitori in acest an alaturi de amanarea noilor proiecte fiind doar primele semnale ca fondurile inchise nu trec prin momente usoare.
Investitorii in fonduri inchise de investitii, caracterizati prin accesul la resurse consistente de finantare si la cunostinte solide despre piata de capital, sunt in expectativa.
Volatilitatea ridicata a pietei alaturi de corectiile bursiere din acest an ii tin departe investitiile in fondurile inchise. Drept dovada, in luna mai niciunul dintre investitorii fondurilor inchise nu a facut subscrieri.
"Fondurile inchise se adreseaza unui numar mai redus de investitori dar cu disponibilitati financiare mai ridicate decat investitorii in fonduri mutuale. Astfel ca fondurile inchise sunt mai sensibile la pesimismul sau neincrederea investitorilor", spune Serban Nacsu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management, adaugand ca administratorul de fond trebuie sa poarte discutii directe cu potentialii investitori pentru a atrage investitii.
In conditiile unei Burse in crestere, fondurile inchise au potentialul de a marca randamente mai ridicate decat fondurile deschise, pentru ca beneficiaza de restrictii mai laxe in ceea ce priveste strategia de investitii. Cand Bursa scade insa, randamentele fondurilor inchise pot cobori mult sub cele ale fondurilor mutuale, din cauza gradului ridicat de risc al plasamentelor.
"In conditiile unei piete volatile, fondurile inchise de investitii ar putea avea randamente sub cele ale fondurilor mutuale pentru ca fac plasamente mult mai riscante", continua Serban Nacsu.
Cel mai mic randament anual din industria fondurilor inchise a fost de minus 33% in luna mai, in timp ce in industria fondurilor deschise acesta coboara pana la minus 24,7%. Comportamentul destul de apatic al investitorilor fata de fondurile inchise de investitii se resimte cel mai puternic la nivelul proiectelor noi.
"Am amanat lansarea fondului inchis de investitii. Conditiile de piata nefavorabile alaturi de problemele inampinate la recrutarea personalului pentru societatea de administrare au fost cauzele care au intarziat acest proiect", spune Petre Prunea, presedintele societatii de brokeraj Broker Cluj.
La sfarsitul lunii februarie, Petru Prunea declara ca vrea sa atraga intre 50 si 100 de milioane de euro de la un numar de investitori locali si straini pentru lansarea unui fond inchis de investitii pe care urma sa il listeze la Bursa.
BT Asset Management a primit avizul de autorizare pentru BT Invest, al doilea fond inchis din portofoliu, in luna martie, stabilind perioada de atragere de fonduri pentru intervalul cuprins intre 6 martie si 4 aprilie. Oferta de construire a fondului se deruleaza insa si in prezent, iar investitia minima este de 100.000 de lei.
Euglobinvest, fondul de plasamente internationale administrat de Globinvest nu a atras niciun investitor de la inceputul anului si pana in prezent, si nici nu raportat iesiri din fond.
"Unul dintre obiectivele noastre a fost acela de a incheia anul cu un volum mediu al activelor de 10 milioane de lei la fondul Euroglobinvest. Daca piata nu da semne de revenire, nu cred ca va fi un obiectiv realizabil", spune Walter Blaj, director general adjunct al societatii de administrare Globinvest.
Listarea primului fond inchis de investitii si lansarea primului fond de investitii internationale au fost printre cele mai ambitioase proiecte derulate de administratori in ultimii ani, insa ambele s-au lovit de lipsa de lichiditati a investitorilor.
"Fondurile care vor avea ceva de spus pe piata locala vor fi fondurile inchise. Acestea sunt mult mai orientate spre investitii pe termen lung, nu suporta presiunea rascumpararilor si nici a investitiilor cu caracter speculativ, cum se intampla in cazul fondurilor deschise", este de parere Nicolae Pascu, presedintele societatii STK Financial care gestioneaza fondul inchis STK Emergent. Oferta publica initiala derulata de STK Emergent in primavara acestui an a atras de la investitori 21 milioane de lei, in conditiile in care oferta totala de titluri s-a ridicat la 50 mil. lei.
Interesul scazut al investitorilor pentru fondurile inchise ii indreapta pe administratorii de la Certinvest sa lanseze un fond inchis sub forma unui vehicul de investitii pentru conturile individuale.
"Urmeaza sa primim avizul de functionare pentru fondul inchis in urmatoarele saptamani. Acesta va fi initial un vehicul de investitii pentru conturile individuale pe care le administreaza Certinvest, pentru ca ulterior sa atraga investitii de la noii clienti", spune Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO