Burse - Fonduri mutuale

Criza energetică şi temerile de noi scumpiri aduc primele retrageri de bani din fonduri mutuale din vara lui 2020 încoace: 67 mil. lei în septembrie 2021. În septembrie 2021, din fondurile de obligaţiuni au ieşit 174 mil. lei şi 58 mil. lei de la categoria alte fonduri. Restul fondurilor au avut subscrieri

Foto: Profimedia

Autor: Liviu Popescu

26.10.2021, 00:08 2740

Pe fondul unor presiuni inflaţioniste în creştere, de­ter­minate în mare par­te de cea mai gravă criză din energie din ultimii ani, dar şi ca urmare a aşteptărilor in­vestitorilor ca atât BNR, cât şi alte bănci centrale să înceapă un ciclu mai agre­siv de creştere a dobânzilor, fon­durile mutuale tocmai au avut pri­mele retrageri de bani din august 2020 încoace.

Astfel, în septembrie 2021 inves­ti­torii au retras 67 milioane de lei din fon­durile de investiţii, din care cea mai mare parte au venit de la fon­durile de obligaţiuni, respectiv 175 mi­lioane de lei, instrumente de investiţii ale căror ran­damente au fost afectate de creşte­rea dobânzilor. În cazul obligaţiunilor, atunci când dobânzile cresc, randa­mentul se diminuează, fiind aşadar o relaţie invers proporţională.

„Creşterea dobânzilor din ultima perioadă a afectat pe termen scurt randa­mentele fondurilor de obliga­ţiuni, ceea ce explică retragerile din septembrie, însă această evoluţie este benefică pentru performanţa fondu­rilor cu venit fix pe termen mai lung şi cred că în viitor acest segment îşi va re­câştiga atractivitatea“, spune Adrian Cojocar, Patria AM. Pe lân­gă fondurile de obligaţiuni, retrageri au fost înregistrate şi la fondurile din categoria „alte fonduri“.

Pe de altă parte, în septembrie 2021 fondurile de acţiuni au avut in­trări din partea investitorilor, ceea ce arată pe de o parte o posibilă mi­graţie dinspre zona fondurilor de ob­liga­ţiuni, iar pe de altă parte că ac­tuala criză guvernamentală nu îi spe­rie pe cei cărora le place riscul în investiţii.

De la începutul anului 2021 şi până în septembrie, intrările în fon­du­rile mutuale sunt de circa 2,6 miliarde de lei, arată datele Asociaţiei Admi­nis­tratorilor de Fonduri. În aceeaşi perioadă din 2020, retragerile de bani erau de circa 4 mld. lei, o sumă record.

„Intrările nete în fonduri de la începutul anului sunt consistente, iar acest aflux este cu atât mai mult de apreciat ţînând cont de contextul economic şi social în care se produce, respectiv pandemia de SARS-Cov2 care încă nu s-a încheiat“, spune Jan Pricop, director executiv al AAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO