Burse - Fonduri mutuale

Criza din Grecia a şters în mai jumătate din profiturile fondurilor de acţiuni. Încă o lună ca aceasta şi încep pierderile

Criza din Grecia a şters în mai jumătate din profiturile fondurilor de acţiuni. Încă o lună ca aceasta şi încep pierderile

Autor: Roxana Pricop

28.05.2012, 16:31 1293

Teama de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro a adus corecţii negative pe bursa de la Bucureşti în luna mai şi a înjumătăţit randamentele fondurilor de acţiuni care afişau la începutul anului câştiguri de până la 30%.

Principalii indici ai bursei de la Bucureşti se pregătesc să încheie luna mai cu scăderi importante din cauza investitorilor care au vândut puternic din acţiuni de teama impactului pe care ieşirea Greciei din zona euro l-ar putea avea asupra pieţei locale. O zonă euro fără Grecia va avea un impact negativ asupra pieţelor financiare globale şi va duce la necesitatea reorganizării sistemului financiar european. Un alt lucru de care se tem nu doar investitorii este că după Grecia alte state din Europa ar putea să aibă probleme.

De la începutul lunii, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,87%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bucureşti, s-a depreciat cu 12,21%.

Drept urmare, fondurile de acţiuni, care investesc preponderent pe piaţa locală, au văzut în luna mai cum corecţiile bursiere le şterg din randamentele câştigate la începutul anului.

Cel mai performant fond mutual de la înce­pu­tul anului este fondul pe indice Certinvest BET-FI Index cu un randament de 14,8%. Ran­da­mentul obţinut în perioada cuprinsă între 25 mai şi 31 decembrie 2011 este jumătate din cât afişa fondul pentru primele două luni din an. Doar în ultima lună fondul a scăzut cu 6,6%. Un fond pe indice investeşte în acţiunile cu­prinse în structura unui indice bursier. Dacă in­di­cele scade, atunci fondul raportează pierderi.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale se situează fondul Raiffeisen Confort cu un randament de 10,03%. Fondul are o strategie flexibilă şi investeşte în instrumente cu venit fix atunci când bursa scade şi în acţiuni când dobânzile sunt mici. În ultima lună fondul a stagnat la un plus de 0,08%.

Pe locul al treilea se situează un alt fond de indice, respectiv Certinvest BET Index cu un randament de 10%, aproape de două ori mai mic decât performanţa de 18,8% raportată la finele lunii februarie. În ultima lună fondul a pierdut 7,55% din valoare.

La extrema opusă a clasamentului se situează un fond care a pariat pe o scădere puternică a acţiunilor. Această strategie i-a adus fondului Certinvest Short un randament de 1,57% în ultima lună, când pieţele de acţiuni s-au corectat puternic, însă de la începutul anului până în prezent pierderea fondului este de 35% pentru că în primele trei luni din an acţiunile au crescut puternic. Fondul de acţiuni Active Dinamic a obţinut un randament de 0,2% de la începutul anului, după ce a scăzut în ultima lună cu 3,36%.

Evoluţia bursei de la Bucureşti, dar şi a randamentelor fondurilor de acţiuni începe tot mai mult să semene cu cea de anul trecut, când după o creştere puternică şi randamente ridicate care au ţinut până în aprilie au venit corecţii semnificative care au culminat cu prăbuşirea şi pierderile puternice din august 2011. Astfel că atât investitorii de pe bursă, cât şi cei cu bani în fondurile de acţiuni urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei din Greciei şi deciziile FMI şi ale Comisiei Europene. O piatră de încercare pentru pieţele de acţiuni va fi rezultatul noii runde de alegeri din Grecia, programate în luna iunie. Dacă partidele extremiste, care se opun acordului cu FMI şi măsurilor de austeritate, vor câştiga mai multe voturi, atunci scenariul ieşirii din zona euro va fi tot mai probabil. Cel puţin aşa ameninţă Germania şi Banca Centrală Europeană, care au lăsat în ultimele zile să se înţeleagă că s-au săturat şi nu mai ţin cu orice preţ să păstreze Grecia în uniunea monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO